Előkészítés | 10 perc |
Program idő/főzés | 30 perc |
Pihentetés | 4 nap |
Mennyiség |
liter
|
Hozzávalók
Kesu "tejszín helyettesítő"
- 200 g kesudió 4 AP
- 65 g aranylenmag 1 AP
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 1 teáskanál himalája só
- víz a maximum jelzésig
Kesu "tejföl" helyettesítő
- 1 liter kesu "tejszín"
- 0,5 kapszula mezophil baktérium kultúra
- 30 ml víz
"Gomolya" készítése
- kesu ital szűrlemény
- 200 ml kesu "tejszín"
- 1 kapszula trappista sajt baktérium kultúra opcionális
- 2 evőkanál tahini
- 2 evőkanál inaktív sörélesztő pehely sajtos íz, krémes állag
- 1 teáskanál sárgarépapor vagy 100 % természetes sárga ételszínezék
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál xantán
- 1 teáskanál konjac liszt
- 1 kávéskanál NoCarb sütőpor
- 30 g pektin
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál Gál kollagén peptid
- 1 teáskanál Gál glicin
- 100 g kókuszzsír
- 4 evőkanál zselatin
- 1,5 dl kesu "tejszín"
Só fürdő
- 1 liter víz 15 fokos
- 200 g himalája só
Hozzávalók
Kesu "tejszín helyettesítő"
Kesu "tejföl" helyettesítő
"Gomolya" készítése
Só fürdő
|
Elkészítés
Kesu "tejszín"
- A tejszín helyettesítő hozzávalóit a Vegital növényi italkészítő tartályába rakjuk és elindítjuk Five grain/Dry bean programot Ha készen van leszűrjük, a szűrleményt félretesszük.
- FONTOS! A tejszínből 2 dl-t félreteszünk a "sajt" sűrítéséhez!
Kesu "tejföl"
- A 32 fokra lehűtött „tejszínt” a Vegital fermentáló tartályába öntjük, majd a kevés vízben elkevert mesophil kultúrát alaposan hozzákeverjük.
- Kétszer megnyomjuk a Rice Wine/Kimchi programot, az időt a mínusz gomb nyomásával levesszük 14 órára, és várunk amíg elkészül a "tejfölünk".
"Gomolya" készítése
- A zselatint a 2 dl félretett "kesutejszínben" felmelegítjük, hogy a zselatin elolvadjon, majd hozzáadjuk az elkészült „tejfölhöz”.
- Botmixerrel csomómentesre keverjük.
- Egy 20 cm átmérőjű, magas falú szilikonos/kapcsos tortaformába,(melyet frissen tartó fóliával kibélelünk) töltjük a masszát.
- Ha ízesíteni szeretnénk, akkor most kell belekeverni őket pl. fokhagyma,lila-hagyma, chili pehely, jalapeno zöld paprika pehely, ki mit szeret.
- Hűtőbe rakjuk egy éjszakára.
Só fürdő
- 20% só fürdőt készítünk: 1 liter 15 fokos vízhez 20 dkg sót adunk.
- Ezt követően pihentetjük, érleljük a sajtot. A sófürdőt ki kell tapasztalni.
Megjegyzés
Mojzes Éva receptje (https://mojzeske.blogspot.com/)
Te is készítenél ilyen finom sajtpótlót? Kattints IDE!