A tejszín helyettesítő hozzávalóit a Vegital növényi italkészítő tartályába rakjuk és elindítjuk Five grain/Dry bean programot
Ha készen van leszűrjük, a szűrleményt félretesszük.
FONTOS! A tejszínből 2 dl-t félreteszünk a “sajt” sűrítéséhez!
Kesu “tejföl”
A 32 fokra lehűtött „tejszínt” a Vegital fermentáló tartályába öntjük, majd a kevés vízben elkevert mesophil kultúrát alaposan hozzákeverjük.
Kétszer megnyomjuk a Rice Wine/Kimchi programot, az időt a mínusz gomb nyomásával levesszük 14 órára, és várunk amíg elkészül a “tejfölünk”.
“Gomolya” készítése
A zselatint a 2 dl félretett “kesutejszínben” felmelegítjük, hogy a zselatin elolvadjon, majd hozzáadjuk az elkészült „tejfölhöz”.
Botmixerrel csomómentesre keverjük.
Egy 20 cm átmérőjű, magas falú szilikonos/kapcsos tortaformába,(melyet frissen tartó fóliával kibélelünk) töltjük a masszát.
Ha ízesíteni szeretnénk, akkor most kell belekeverni őket pl. fokhagyma,lila-hagyma, chili pehely, jalapeno zöld paprika pehely, ki mit szeret.
Másnap kivesszük a formából a sajtot, és a só oldattal szilikonos ecsettel többször mindenütt alaposan lekenjük, vagy só fürdőben fürdetjük, hogy lebegjen a folyadékban (2-3 óra).
Ezt követően pihentetjük, érleljük a sajtot. A sófürdőt ki kell tapasztalni.
A fürdő után szellős helyre rácsra rakjuk, hogy alulról is tudjon szellőzni.
3-4 nap múlva isteni fincsi növényi “sajt” lesz.