Tejmentes gomolya “sajt” helyettesítő
Recept nyomtatása
Növényi “sajt” helyettesítő, mely jól olvasztható, de rántani is tökéletes.
Mennyiség Előkészítés
1,8 liter 10 perc
Program idő/főzés Pihentetés
30 perc 4 nap
Mennyiség Előkészítés
1,8 liter 10 perc
Program idő/főzés Pihentetés
30 perc 4 nap
Tejmentes gomolya “sajt” helyettesítő
Recept nyomtatása
Növényi “sajt” helyettesítő, mely jól olvasztható, de rántani is tökéletes.
Mennyiség Előkészítés
1,8 liter 10 perc
Program idő/főzés Pihentetés
30 perc 4 nap
Mennyiség Előkészítés
1,8 liter 10 perc
Program idő/főzés Pihentetés
30 perc 4 nap
Hozzávalók
Kesu “tejszín helyettesítő”
Kesu “tejföl” helyettesítő
“Gomolya” készítése
Só fürdő
Mennyiség: liter
Elkészítés
Kesu “tejszín”
  1. A tejszín helyettesítő hozzávalóit a Vegital növényi italkészítő tartályába rakjuk és elindítjuk Five grain/Dry bean programot Ha készen van leszűrjük, a szűrleményt félretesszük.
  2. FONTOS! A tejszínből 2 dl-t félreteszünk a “sajt” sűrítéséhez!
Kesu “tejföl”
  1. A 32 fokra lehűtött „tejszínt” a Vegital fermentáló tartályába öntjük, majd a kevés vízben elkevert mesophil kultúrát alaposan hozzákeverjük.
  2. Kétszer megnyomjuk a Rice Wine/Kimchi programot, az időt a mínusz gomb nyomásával levesszük 14 órára, és várunk amíg elkészül a “tejfölünk”.
“Gomolya” készítése
  1. A zselatint a 2 dl félretett “kesutejszínben” felmelegítjük, hogy a zselatin elolvadjon, majd hozzáadjuk az elkészült „tejfölhöz”.
  2. Botmixerrel csomómentesre keverjük.
  3. Egy 20 cm átmérőjű, magas falú szilikonos/kapcsos tortaformába,(melyet frissen tartó fóliával kibélelünk) töltjük a masszát.
  4. Ha ízesíteni szeretnénk, akkor most kell belekeverni őket pl. fokhagyma,lila-hagyma, chili pehely, jalapeno zöld paprika pehely, ki mit szeret.
  5. Hűtőbe rakjuk egy éjszakára.
Só fürdő
  1. 20% só fürdőt készítünk: 1 liter 15 fokos vízhez 20 dkg sót adunk.
  2. Másnap kivesszük a formából a sajtot, és a só oldattal szilikonos ecsettel többször mindenütt alaposan lekenjük, vagy só fürdőben fürdetjük, hogy lebegjen a folyadékban (2-3 óra).
  3. Ezt követően pihentetjük, érleljük a sajtot. A sófürdőt ki kell tapasztalni.
  4. A fürdő után szellős helyre rácsra rakjuk, hogy alulról is tudjon szellőzni. 3-4 nap múlva isteni fincsi növényi “sajt” lesz.
Megjegyzés

Mojzes Éva receptje (https://mojzeske.blogspot.com/)

Te is készítenél ilyen finom sajtpótlót? Kattints IDE!