kesu ital szűrlemény

A növényi tejhelyettesítő italok készítésének első lépéseként belerakjuk a tartályba az alapanyagokat, majd a készülék megfőzi és ledarálja, elegyíti a hozzávalókat, harmadik lépés pedig a szűrés, amivel alaposan folya- dékmentesítjük, kinyomkodjuk a „száraz”anyagot. Ezt a műveletet érdemes nagy alapossággal elvégezni, mert a szűrleményben még viszonylag nagy mennyiségű, gyakran akár 1-2 dl tejhelyettesítő ital is maradhat.
A szűrlemény – a készülékek eltérő űrtartalma és a beletett anyagok ugyancsak eltérő mennyisége folytán általában kb. 80 – 150 gramm mennyiségű. Egyebek mellett elsősorban kókuszt tartalmaz, mivel az szinte minden tejhelyettesítő italban megtalálható. Emellett megmaradnak a mandula és egyéb magvak, a rizs, vagy más gabonák finomra őrölt szemcséi is, amelyek sok értékes rostot, zsiradékot, íz anyagot tartalmaznak, ezért ezt a későbbiekben érdemes felhasználni. Ezt a masszát többféle módon is hasznosíthatjuk.

A szűrleményben sok, a szervezet számára hasznos íz és rostanyag marad vissza, ezért azt érdemes további felhasználásra félretenni. Mivel a rostot a szervezetnek nem kell lebontania, viszont fontos ballasztanyagot képez, elősegíti a tökéletes emésztést, illetve a jótékony baktériumok szapo- rodását a belekben. Fogyasztását követően később éhezünk meg, ezáltal közvetve támogatja a fogyókúrát is.

Részlet Halászi Ildikó Teljes élet tej nélkül című könyvéből

A tejmentesreceptek.hu oldalon található receptek, fotók és további tartalmak felhasználása részben, vagy egészben, kizárólag a Vegital írásos engedélyével történhet. A tartalmak engedély nélküli publikációja jogi következményeket von maga után.

Recept kereső