Előkészítés | 10 perc |
Program idő/főzés | 30+30 perc |
Pihentetés | 20 óra fermentálás |
Mennyiség |
l
|
Hozzávalók
Túrópótló kölesből
- 2 dl köles
- 6 dl növényi ital
- 1 mokkáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 1 db joghurt baktérium kapszula
Tejfölpótló alap kesudióból
- 100 g kesudió
- 40 g köles
- 20 g kókuszreszelék
- 1 csipetnyi só
- 80 g kókuszzsír
- víz a maximum jelzésig
Tejfölpótló kesudióból-fermentálás
- 1 liter tejfölpótló alap
- 6 g konjakliszt
- 1 evőkanál cukor
- 0,5 mokkáskanál kalcium klorid
- 0,5 db mezophil baktérium kultúra
"Kölestúrós" tészta baconnel
- 1 evőkanál olaj
- 200 g bacon
- 250 g tészta
- 100 g tejfölpótló
- 200 g túrópótló
- 1 teáskanál só ízlés szerint
- 1 csipetnyi bors ízlés szerint
- 1 csipetnyi fűszerpaprika ízlés szerint
- petrezselyem ízlés szerint
Hozzávalók
Túrópótló kölesből
Tejfölpótló alap kesudióból
Tejfölpótló kesudióból-fermentálás
"Kölestúrós" tészta baconnel
|
Elkészítés
Túrópótló kölesből
- A kölest jól átmossuk, majd háromszoros mennyiségű növényi italban, 1 mokkáskanál sóval és 1 teáskanál cukorral15-20 perc alatt készre főzzük.
- Megvárjuk míg a köles langyosra hűl (42 fok) és a fermentáló tartályába adagoljuk.
- Szobahőmérsékletű növényi italban elkeverjük a baktériumkultúrákat és a köleshez öntjük.
- Kimchi programon 10 órát erjesztjük. Nyomjuk be a Cooling funkciót is. Utána még körülbelül 8 órát érlelődött a hűtőben.
Tejfölpótló alap kesudióból
- A "tejföl" alap hozzávalóit a Vegital növényi italkészítő tartályába tesszük. Ráillesztjük a gép fejét, kiválasztjuk a megfelelő programot és elindítjuk.
- Program: "kása", "sűrítők", "cereal", "smooth"
- A program lejárta után a kész krémet beleöntjük a géphez tartozó szűrőkancsóba. A szűrleményt spatulával kinyomkodjuk.
- A szűrést követően, a gépbe visszatöltve hozzáadjuk a 6 g konjac lisztet (amennyiben szükséges és nagyon híg az alap) illetve 1 evőkanál cukrot, valamint 1/2 mokkáskanál kálcium-kloridot, majd összekeverjük.
Tejfölpótló kesudióból-fermentálás
- A Vegital fermentáló tartályába öntjük a "tejföl" alapot. Amikor kb. 42 fokra lehűl, elkeverünk benne 0,5 dl vízben feloldott Mezophil kultúrát. Elindítjuk a Kimchi programot 16 órára.
"Kölestúrós" tészta bacon-nel
- Egy serpenyőben kevés olajon megpirítjuk a baconszeleteket, majd apró darabokra törjük. Közben a tésztát lobogó, sós vízben puhára főzzük.
- Ha megfőtt a tészta, lecsöpögtetjük, majd a baconhöz használt serpenyőbe borítjuk, és átforgatjuk.
- Tálalásnál belekeverjük a maradék "kesutejfölt" és "kölestúrót", sóval és borssal fűszerezzük. Megszórjuk kevés fűszerpaprikával, a baconmorzsával és petrezselyemmel, vagy mentes sajttal díszítve fogyaszthatjuk.
Megjegyzés
R. Nikoletta receptje-Tavaszi receptverseny