kókuszreszelék

Miért használunk a tejpótlók készítéséhez kókuszreszeléket?

A kókusz, a tejhelyettesítő italkészítés alfája és omegája és igen nagy szerepe van a tökéletes állag elérésében.

Tápláló, magas zsír és ásványi anyag tartalmú húsa a legközismertebb nyersanyag, amit nem csak kókusztejhez, de a többi tejhelyettesítő ital készítésekor is használunk. Ha otthon készítjük ezeket az italokat, mindenképpen érdemes tenni hozzájuk kókuszreszeléket, de főleg a gabona alapú italoknál fontos. Az italok krémesebbek, fehérebbek, finomabbak lesznek általa, de jelentősen növeli azok beltartalmi értékét is.

Az olcsó, zsírtalanított, kiszárított kókuszreszelékből soha nem lesz olyan finom tejhelyettesítő, ezért kell minél zsírosabbat használni. Ha valaki allergiás rá, vagy nagyon nem szereti az ízét, akkor ki lehet hagyni az olajos magoknál, ilyenkor viszont az adott olajos magból kell dupla adagot használni. Nem ugyanaz az íze, beltartalma, de finom, iható ital lesz így is. Lehetséges alternatíva kókusz helyett a földi mandula, vagy más néven tigrismogyoró, chufa, zulu mogyoró, viszont elszínezi az italt tejeskávé színűre és az ízhatás is jelentősen megváltozik, így csak a kókuszra allergiásoknak javasolt ez a verzió.

A kókusz rosttartalma magas, (61%/100 gr) glikémiás indexe alacsony, (20 GI) így nem okoz komolyabb vércukor ingadozást. A GL (glikémiás terhelés) értéke még ennél is kellemesebb képet mutat, ennek értéke mindössze 1,8, ami rendkívül kedvező a vércukor szint és az inzulin elválasztás szempontjából. A fogyni vágyók esetében az sem elhanyagolható szempont, hogy egy nagy pohár kókusztej elfogyasztását követően később éhezünk meg, és nem sóvárgunk annyira az édességek után, ez pedig jelentősen megkönnyíti a súlycsökkentő étrend betartását.

A Vegital kókuszreszelék hatalmas népszerűségnek örvend, hiszen isteni, krémes kókusztejet és „tejszínt” lehet készíteni belőle.  A tejhelyettesítőket gazdag, telt ízűvé és selymes állagúvá változtatja.

Te is szeretnél fantasztikus tejpótlókat főzni? Próbáld ki kókuszreszelékünket!

https://www.vegital.hu/kokuszreszelek

Epres banános mandulaital

Egy ízletes és igen tápláló desszert italt főztünk, ami az epertől és a céklától szép rózsaszínű.
A végeredmény egy frissítő, krémes és gyümölcsös ital, amely ideális választás lehet napindítónak reggelire, vagy egy könnyű délutáni étkezéshez.

Tovább olvasom »

Raffaello golyó

A házi vegán Raffaello golyók készítése igen egyszerű, amelynek során a hagyományos Raffaello golyók ízét vegán összetevőkkel érhetjük el. A végeredmény egy könnyű, ropogós és ízletes vegán édesség, amelyet bármikor és bármilyen alkalomra elkészíthetünk.

Tovább olvasom »

Quinoa gríz

A quinoából főzhető gríz remek alternatívája a hagyományos tejbegríznek.
A quinoa kiváló fehérje- és rostforrás, és gluténmentes is, így ideális választás lehet azok számára, akik érzékenyek a gluténre. Az ízletes, enyhén diós jegyek és a quinoa jellegzetesen rágós állaga együtt egy különlegesen finom desszertet eredményeznek.

Tovább olvasom »

Whiskey-s kávélikőr

“Sosem próbáltam még alkoholos italt a gépbe tenni, de azt hiszem ez az egyik legjobb dolog, ami egy jó fajta, minőségi füstös whiskey-vel történhet.” -Kaska-Héczey Petra receptje

Tovább olvasom »

Mézeskalácsos rizs ital

A mézeskalács, az ünnepi hangulat egyik kiemelkedő gasztronómiai eszköze. Nagyon finom illat lengi be a lakást miközben készül ez a finom, tejmentes desszert ital, mintha csak valódi mézeskalács sülne.

Tovább olvasom »

Pörkölt mogyorós desszert ital

Földimogyoró ital receptünket nagy siker övezte, ezért kicsit bolondítottunk a recepten és finom desszert italt készítettünk.
Ezúttal megpirítottuk a földimogyorót és egy kis karamellás ízvilágot és kakaót csempésztünk az alapanyagok közé. Nagyon jól habosítható.

Tovább olvasom »

Mézeskalács ital

Az év legszebb ünnepének közeledtével sokan szeretnénk feldobni az ünnepi vacsorát valami egészséges, de mégis látványos finomsággal. Mi is lehetne most időszerűbb, mint egy remek mézeskalács ital földimandulával, aminek szürleményéből egy ízletes karácsonyi muffint is süthetünk.

Tovább olvasom »

Tiramisu palacsinta

A tiramisu és a palacsinta már önmagában is ellenállhatatlan, ez a tejmentes kombináció viszont egyértelműen magával ragadó. Az enyhén kávés, krémes desszert előételként, de ebéd után fogyasztva is bearanyozza a napot.

Tovább olvasom »

Kávés dió fagyi

Tejmentes hűsítő finomság, amivel a kávé és dió szerelmeseinek kedveztünk kicsit. A fagyi alapja egy dióból készült tejszínhelyettesítő, amit tovább boldondítottunk egy pici kávéval. Természetesen elkészíthető koffeinmentes változatban is.

Tovább olvasom »

Moon milk levendulával

A Moon milk egy olyan tej alapú desszert ital, amit különböző gyógyhatású, testet-lelket melengető gyógynövénnyel tesznek még izgalmasabbá.
Ez a változat egy természetes nyugató, pihentető alvást támogató ital, amelyhez levendulát és finom fűszereket adtunk.

Tovább olvasom »

Rózsás forró csoki

Ki gondolná, hogy a rózsát nem csak nézni és szagolni kellemes, hanem elfogyasztva igazi gasztronómiai csoda.
Egy finom, sűrű, krémes forró csokit gazdagítottunk rózsaszirommal,

Tovább olvasom »

Köles rudi

Ki ne ismerné a csokival bevont túródesszertet, ezt az édeskés-savanykás finom nassolnivalót.
Ez a hamis “túró rudi” kölesből készült, de ízében nagyon hasonlít az eredetire.

Tovább olvasom »

“Tejszínes” citromszósz (sós)

Téli receptversenyünkre érkezett ez a finom mártás, amit akár tartár-helyettesítőként is használhatunk. A recept készítője afrikai harcsával kínálta, de egyéb hús-és halételekhez, rántott gombához, zöldségekhez is kiválóan illik.

Tovább olvasom »

Kölesfánk-hamis túrófánk

Glutén-és tejmentes desszert gombócok, amik kívül ropogósak, belül pedig puhák. Az alapja főtt kölesből készül, amibe kis citromlevet csepegtettünk, így a túróhoz hasonló ízvilágot értünk el.
Ebből az adagból 25 db 5 cm átmérőjű kis fánkgolyó készíthető.

Tovább olvasom »

Zserbó ital

Ízletes desszert ital, ami a zserbó ízvilágát hozza. Csokis-diós-sárgabarackos, ki tudna neki ellenállni. Mi biztosan nem.
Forrón az igazi, de hidegen is nagyon finom.

Tovább olvasom »

Pekándió ital

A pekándió egy ízletes és rendkívül tápláló mag, az olajos magvak összes jótékony tulajdonságait egyesíti magában. Különleges tejhelyettesítőt készítettünk belőle.

Tovább olvasom »

Moon milk rózsával

A Moon milk egy olyan meleg tej alapú desszert ital, amit különböző gyógyhatású, testet-lelket melengető gyógynövénnyel tesznek még izgalmasabbá.
Ezúttal rózsát és céklát használtunk hozzá.

Tovább olvasom »

“Arany ital”

Ez a finomság valójában egy ízesített kókusztej, ami a nevét a kurkuma sárga színéről kapta. Mivel mind a fahéj, mind a kurkuma gyulladásgátló hatással rendelkezik, ez a tejhelyettesítő ital remekül támogatja a gyulladt belek regenerációját, ráadásul ízvilága rendkívül kellemes.

Tovább olvasom »

Desszert ital granolából

Granolából tejhelyettesítő? Miért ne! Végülis a granola, finom magvakból, zabpehelyből és gyümölcsökből tevődik össze. Kipróbáltuk és milyen jól tettük. Egy gazdag ízvilágú, forró csokira emlékeztető, krémes desszert ital lett az eredmény. Mi csokisat használtunk, de természetesen bármelyik granolával működik a recept.

Tovább olvasom »

“Mandula ital” 2.

Egy kedves Vegital készülék tulajdonos osztotta meg velünk az általa kikíséletezett “mandulatej” receptet. Elmondása szerint ez a tejpótló kiváló kávéhoz is, tejhabosítóban habos lesz.

Tovább olvasom »

Almás chia puding

A chia puding egy nagyszerű finomság, ami még egészséges is. Tökéletes napindító reggeli, de akár könnyű desszertként is funkcionálhat. Elkészítése igen egyszerű.

Tovább olvasom »

Csokis-ribizlis muffin

Kesudió italból és a szűrleményből készült ez az egyszerű, de nagyon finom muffin. Szeretjük azokat a recepteket, ahol minden felhasználásra kerül. Reméljük nektek is ízleni fog.

Tovább olvasom »

Tejhelyettesítő lencséből

A lencse igen meghökkentő alapanyag, ha tejpótló készítéséről van szó. Hozzáillő összetevők kombinálásával azonban egy igen harmonikus ízhatású növényi tejhelyettesítő főzhető belőle. Ami még nagyon fontos tulajdonsága, hogy igen jól habosítható.

Tovább olvasom »

“Kendermag ital”

A kendermag vitaminokban, tápanyagokban nagyon gazdag élelmiszer, különösen sok értékes zsiradékot, omega-3 és omega-6 zsírsavakat tartalmaz.
A belőle készült tejhelyettesítő gazdag ízvilágú és nagyon finom.

Tovább olvasom »

Mézes-levendulás mandula ital

Levendula, az illatos gyógynövény.
A lila, sajátos aromával rendelkező virágot sokan szeretik nyugtató, szorongásgátló hatása miatt.
A cukrászatban is előszeretettel használják linzerekhez, krémekhez, különböző kekszekhez.
Mi most egy finom mandula italt varázsoltunk belőle.

Tovább olvasom »

Quinoa ital

Finom, krémes tejhelyettesítő quinoából.
A Dél- Amerikából származó quinoa az inkák kincse- ként ismert, ők szent növénynek tartották, és úgy vélték, harcosaik a quinoa fogyasztásának köszönhetik kiemelkedő energiájukat, és gyors gyógyulási képességüket. Ízvilága a kuszkuszra, valamint kicsit a dióra emlékeztet, kiválóan helyettesíthetjük vele a rizst, nem csak a tejpótló italok készítésekor, de akár köretként való felhasználásakor is.

Tovább olvasom »

A tejmentesreceptek.hu oldalon található receptek, fotók és további tartalmak felhasználása részben, vagy egészben, kizárólag a Vegital írásos engedélyével történhet. A tartalmak engedély nélküli publikációja jogi következményeket von maga után.

Recept kereső