
Citromos-vaníliás-köles ital
Finom desszert ital, ami akár hidegen, de melegen is egyaránt ízletes. Remek kiegészítője lehet a reggelinek, de édes péksütemények tésztájába is remekül illik.
Köles a fantasztikus álgabona!
Az álgabonák (pszeudogabonák) nem tartoznak a valódi gabonákhoz, azokkal szemben sokkal egészségesebbek. Rost és fehérjetartalmuk magas, nem tartalmaznak sikér fehérjéket, ezáltal gluténmentesek, magas keményítőtartalmuk révén alkalmasak lisztként történő felhasználásra, viszont szénhidráttartalmuk alacsonyabb a gabonákénál, a fehérje-, zsír-, rost- és ásványianyag-tartalmuk azonban jóval magasabb. Álgabonák a köles, a hajdina, az amaránt és a quinoa.
A köles az egyik legősibb termesztett álgabonaféle. Ázsiában és Afrikában fontos alap-élelmiszernek számít. B vitaminokban és ásványi anyagokban (vas, magnézium, foszfor, kálium) igen gazdag, de magas a rost-, és fehérjetartalma is. A hagyományos gabonáknál könnyebben emészthető, az egyetlen lúgos kémhatású gabona. Jótékonyan hat a kötőszövetek állapotára, támogatja az immunrendszer működését. Vashiányos állapotokban is kiváló.
A köles főleg kásaként közkedvelt, de kiváló tejhelyettesítő ital is készíthető belőle. Sűrítésre is alkalmas fantasztikus tejszínhelyettesítők, joghurt és „tejföl” alapok készíthetőek belőle.
Finom desszert ital, ami akár hidegen, de melegen is egyaránt ízletes. Remek kiegészítője lehet a reggelinek, de édes péksütemények tésztájába is remekül illik.
A korhelylevest, vagyis savanyú káposztalevest sokat ismerik, tipikus újévi fogás. Ennek a levesnek az ízvilágát varázsoltuk egy aromás lencsesalátába.
Ezt az ételt csak imádni lehet. A kölesből készített túrópótló nagyon hasonlít az eredetire, ebben a kombinációban pedig igazán ízletes ebéd varázsolható belőle.
Tejmentes hűsítő finomság, amivel a kávé és dió szerelmeseinek kedveztünk kicsit. A fagyi alapja egy dióból készült tejszínhelyettesítő, amit tovább boldondítottunk egy pici kávéval. Természetesen elkészíthető koffeinmentes változatban is.
Egy frissítő gyümölcsös desszert, ami akár reggelinek, de egy könnyed vacsorának is fogyasztható. Eper helyett használhatunk más gyümölcsöket is.
A kása egy sokak által kedvelt reggeli, ami egyszerre finom és tartalmas. Ez a kölesből készült változat tökéletes elindítója lehet a napunknak. Krémes, ízletes és rostokban gazdag.
Ki gondolná, hogy a rózsát nem csak nézni és szagolni kellemes, hanem elfogyasztva igazi gasztronómiai csoda.
Egy finom, sűrű, krémes forró csokit gazdagítottunk rózsaszirommal,
A köles egy fantasztikus, sokoldalúan felhasználható alapanyag. Túróra emlékeztető, savanyú tölteléket készítettünk belőle. Ez az alap tovább gazdagítható sós vagy édes irányban.
A körözött eredetileg túróból kevert, tápláló harapnivaló, amit önmagában, kenyérre kenve, zöldségekbe töltve fogyasztunk. Erjesztett kölesből próbáltunk egy hasonló ízvilágú krémet készíteni.
Ki ne ismerné a csokival bevont túródesszertet, ezt az édeskés-savanykás finom nassolnivalót.
Ez a hamis “túró rudi” kölesből készült, de ízében nagyon hasonlít az eredetire.