Előkészítés | 10 perc |
Program idő/főzés | 35 perc |
Pihentetés | 10 óra |
Mennyiség |
l
|
- 100 g mák nem darált
- 35 g kókuszreszelék
- 50 g kesudió
- 35 g kókuszolaj
- 2 teáskanál 1:4 édesítő
- 0,25 teáskanál adalékmentes só
- víz a maximum jelzésig
- 1 l "joghurt" alap
- 1 teáskanál konjak liszt
- 1 evőkanál méz
- 200 g meggy
- 1 db citrom leve
- 0,5 dl víz
- 0,33 db joghurt baktérium kapszula 1/3 kapszula
Hozzávalók
"Joghurt"alap
Meggyes-mákos "ivójoghurt"- a joghurt összetevőinek arányát nem szükséges átváltani
|
- Az alap hozzávalóit a Vegital növényi italkészítő gépbe tesszük és elindítjuk a száraz magtej programot. Amikor elkészült a géphez kapott szűrő segítségével átszűrjük, majd megismételjük egy sűrűbb szövésű szűrő segítségével.
- A növényi italkészítő gépet elöblítjük, és visszatesszük bele az alapot.
- Hozzáadjuk a konjac lisztet, a mézet, a meggyet, egy fél citrom levét és elindítjuk a Juice programot. Ezután átöntjük a Vegital fermentáló edénybe és hagyjuk 42 fokra hűlni (nagy segítség ilyenkor egy hőmérő, amivel a pontos hőfokot ki lehet mérni).
- Végül 1/3-ad kapszula joghurt kultúrát elkeverünk kevés vízzel, majd a lehűlt "joghurt" alaphoz adjuk.
- Bekapcsoljuk a fermentáló gépet, beállítjuk a joghurt programot, 10 órát adunk meg időnek.
TIPP:édesítésre lehet használni eritritet, xlititet, de beáztatott 3-4 szem datolya , vagy egy marék mazsola is megfelel. Az édesítést, ha joghurtot készítünk akár el is hagyhatjuk.
TIPP: szűrleményt érdemes eltenni és később felhasználni, 5-6 napig hűtőben eláll.
TIPP: mákot egy éjszakára vízbe be lehet áztatni, ekkor intenzívebb mák íze lesz az alapnak.
TIPP: méz helyett lehet használni cukrot, szirupokat (rizs, agave, stb), a természetes édesítők (eritrit, xilit, stevia) nem jók a baciknak.
TIPP: 40-42 fokot érdemes tényleg kivárni, nagyban befolyásolja a "joghurt" sikerességét a pontosan megválasztott hőfok.
TIPP: joghurt programnál a gép 8 órát ajánlt, azonban növényi "tejek"nél ez kevés lehet, ezért állítottam neki +2 órát.
TIPP: a hűtési funkciót is bekapcsoltam a gépen, kb. 2 óra alatt lehűtötte 10 fok alá a gép a "joghurtot", így már bátran raktam be a hűtőbe.
TIPP: konjac liszt helyett lehet használni más sűrítőt is pl. nyílgyökérlisztet.
Vaderna Virág receptje
www.izmorzsak.blog.hu