Meggyes -mákos “ivójoghurt”
Recept nyomtatása
Finom, könnyű “ivójoghurt” a mák imádóknak. Most meggyel dúsítottuk, de elkészíthető szilvával, almával, vagy más kedvelt gyümölccsel is.
Mennyiség Előkészítés
1,3 l 10 perc
Program idő/főzés Pihentetés
35 perc 10 óra
Mennyiség Előkészítés
1,3 l 10 perc
Program idő/főzés Pihentetés
35 perc 10 óra
Meggyes -mákos “ivójoghurt”
Recept nyomtatása
Finom, könnyű “ivójoghurt” a mák imádóknak. Most meggyel dúsítottuk, de elkészíthető szilvával, almával, vagy más kedvelt gyümölccsel is.
Mennyiség Előkészítés
1,3 l 10 perc
Program idő/főzés Pihentetés
35 perc 10 óra
Mennyiség Előkészítés
1,3 l 10 perc
Program idő/főzés Pihentetés
35 perc 10 óra
Hozzávalók
“Joghurt”alap
Meggyes-mákos “ivójoghurt”- a joghurt összetevőinek arányát nem szükséges átváltani
Mennyiség: l
Elkészítés
  1. Az alap hozzávalóit a Vegital növényi italkészítő gépbe tesszük és elindítjuk a száraz magtej programot. Amikor elkészült a géphez kapott szűrő segítségével átszűrjük, majd megismételjük egy sűrűbb szövésű szűrő segítségével.
  2. A növényi italkészítő gépet elöblítjük, és visszatesszük bele az alapot.
  3. Hozzáadjuk a konjac lisztet, a mézet, a meggyet, egy fél citrom levét és elindítjuk a Juice programot. Ezután átöntjük a Vegital fermentáló edénybe és hagyjuk 42 fokra hűlni (nagy segítség ilyenkor egy hőmérő, amivel a pontos hőfokot ki lehet mérni).
  4. Végül 1/3-ad kapszula joghurt kultúrát elkeverünk kevés vízzel, majd a lehűlt “joghurt” alaphoz adjuk.
  5. Bekapcsoljuk a fermentáló gépet, beállítjuk a joghurt programot, 10 órát adunk meg időnek.
  6. Miután elkészült a másik fél citrom levét is hozzáadtuk (további édesítést nekünk nem igényelt, de ha esetleg valakinek nem lenne édes, ekkor még nyugodtan édesítheti). Ha valaki sűrűbbre szeretné ekkor keverhet hozzá konjac lisztet is.
Megjegyzés

TIPP:édesítésre lehet használni eritritet, xlititet, de beáztatott 3-4 szem datolya , vagy egy marék mazsola is megfelel. Az édesítést, ha joghurtot készítünk akár el is hagyhatjuk.
TIPP: szűrleményt érdemes eltenni és később felhasználni, 5-6 napig hűtőben eláll.
TIPP: mákot egy éjszakára vízbe be lehet áztatni, ekkor intenzívebb mák íze lesz az alapnak.
TIPP: méz helyett lehet használni cukrot, szirupokat (rizs, agave, stb), a természetes édesítők (eritrit, xilit, stevia) nem jók a baciknak.
TIPP: 40-42 fokot érdemes tényleg kivárni, nagyban befolyásolja a “joghurt” sikerességét a pontosan megválasztott hőfok.
TIPP: joghurt programnál a gép 8 órát ajánlt, azonban növényi “tejek”nél ez kevés lehet, ezért állítottam neki +2 órát.
TIPP: a hűtési funkciót is bekapcsoltam a gépen, kb. 2 óra alatt lehűtötte 10 fok alá a gép a “joghurtot”, így már bátran raktam be a hűtőbe.
TIPP: konjac liszt helyett lehet használni más sűrítőt is pl. nyílgyökérlisztet.

Vaderna Virág receptje
www.izmorzsak.blog.hu