Előkészítés | 10 perc |
Program idő/főzés | 30 perc |
Pihentetés | 16 óra |
Mennyiség |
liter
|
Hozzávalók
Napraforgó "tejalap"
- 150 g hántolt napraforgómag natúr, nem sózott
- 35 g kókuszreszelék
- 30 g köles
- 1 evőkanál Olajessimo
- 0,25 teáskanál só
- víz a maximum jelzésig
"Kefir"- a kefir összetevőinek arányát nem szükséges átváltani
- 0,9 dl napraforgó ital
- 1 evőkanál méz
- 0,5 dl víz
- 0,33 db kefir baktérium kultúra 1/3 db kapszula
Hozzávalók
Napraforgó "tejalap"
"Kefir"- a kefir összetevőinek arányát nem szükséges átváltani
|
Elkészítés
- A napraforgó tejhelyettesítő hozzávalóit a Vegital növényi italkészítő gépbe teszem és elindítom a száraz magtej programot. Amikor elkészült a géphez kapott szűrő segítségével átszűrőm.
- Az átszűrt növényi tejalapban elkeverem a mézet. Ezután átöntöm a Vegital fermentáló edénybe és hagyom kb. 30-35 fokra hűlni (nagy segítség ilyenkor egy hőmérő, amivel a pontos hőfokot ki lehet mérni).
- Végül 1/3-ad kapszula kefir kultúrát elkeverek kevés vízzel, majd a lehűlt kefiralaphoz keverem.
- Bekapcsolom a fermentáló gépet, beállítom a kimchi programot. 16 óra után kiveszem a kefirt, ekkor sűrű, de még iható. Íze a kaukázusi kefirre emlékeztet.
Megjegyzés
Vaderna Virág receptje
www.izmorzsak.blog.hu
TIPP: 30-35 fokot érdemes tényleg kivárni, nagyban befolyásolja a kefir sikerességét a pontosan megválasztott hőfok.
TIPP: méz helyett lehet használni cukrot, szirupokat (rizs, agave, stb), a természetes édesítők (eritrit, xilit, stevia) nem jók a baciknak.
TIPP: konjac liszt helyett lehet használni más sűrítőt is pl. nyílgyökérlisztet (ebből biztosan több kell, de még ezzel nem próbáltam)