Napraforgómag “kefir”
Recept nyomtatása
Kaukázusi kefirt gyakran fogyasztok, így hasonló állagot szerettem volna elérni. Alapanyagként a napraforgómagra esett a választásom és nem bántam meg, biztosan újra készítem majd. Reggelire tökéletes pár muffinnal vagy sós süteménnyel kiegészítve
Mennyiség Előkészítés
1,3 liter 10 perc
Program idő/főzés Pihentetés
30 perc 16 óra
Mennyiség Előkészítés
1,3 liter 10 perc
Program idő/főzés Pihentetés
30 perc 16 óra
Napraforgómag “kefir”
Recept nyomtatása
Kaukázusi kefirt gyakran fogyasztok, így hasonló állagot szerettem volna elérni. Alapanyagként a napraforgómagra esett a választásom és nem bántam meg, biztosan újra készítem majd. Reggelire tökéletes pár muffinnal vagy sós süteménnyel kiegészítve
Mennyiség Előkészítés
1,3 liter 10 perc
Program idő/főzés Pihentetés
30 perc 16 óra
Mennyiség Előkészítés
1,3 liter 10 perc
Program idő/főzés Pihentetés
30 perc 16 óra
Hozzávalók
Napraforgó “tejalap”
“Kefir”- a kefir összetevőinek arányát nem szükséges átváltani
Mennyiség: liter
Elkészítés
  1. A napraforgó tejhelyettesítő hozzávalóit a Vegital növényi italkészítő gépbe teszem és elindítom a száraz magtej programot. Amikor elkészült a géphez kapott szűrő segítségével átszűrőm.
  2. Az átszűrt növényi tejalapban elkeverem a mézet. Ezután átöntöm a Vegital fermentáló edénybe és hagyom kb. 30-35 fokra hűlni (nagy segítség ilyenkor egy hőmérő, amivel a pontos hőfokot ki lehet mérni).
  3. Végül 1/3-ad kapszula kefir kultúrát elkeverek kevés vízzel, majd a lehűlt kefiralaphoz keverem.
  4. Bekapcsolom a fermentáló gépet, beállítom a kimchi programot. 16 óra után kiveszem a kefirt, ekkor sűrű, de még iható. Íze a kaukázusi kefirre emlékeztet.
  5. Ha kanalazható verziót szeretnénk, akkor érdemes kivárni a gép által ajánlott időt, ha nem lenne elég sűrű utólag konjac liszttel lehet sűríteni rajta.
Megjegyzés

Vaderna Virág receptje
www.izmorzsak.blog.hu

TIPP: 30-35 fokot érdemes tényleg kivárni, nagyban befolyásolja a kefir sikerességét a pontosan megválasztott hőfok.
TIPP: méz helyett lehet használni cukrot, szirupokat (rizs, agave, stb), a természetes édesítők (eritrit, xilit, stevia) nem jók a baciknak.
TIPP: konjac liszt helyett lehet használni más sűrítőt is pl. nyílgyökérlisztet (ebből biztosan több kell, de még ezzel nem próbáltam)