A kölest előszeretettel használta a magyar konyha a régmúltban, például kásák készítésére. Manapság azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, pedig gazdag rostokban, gluténmentes, és még az ára is kedvező.
A köles egy álgabona, amelyet használhatunk köretként, főételként zöldségekkel, fűszerekkel, pástétomok készítéséhez, köles-körözötthöz, de használható édes ételként is, például túró helyettesítőjeként is.
Ezúttal egy túrógombócra emlékeztető desszert készült.
A recept a Dizájnkonyha és a Vegital együttműködéséből született.
Mennyiség |
|
Hozzávalók
- 200 g köles
- 200 ml víz
- 450 ml mandulaital
- 3 evőkanál nádcukor
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál vanília kivonat
- 100 g zsemlemorzsa
- 1 teáskanál fahéj
Hozzávalók
|
Elkészítés
- A Vegán Túrógombóc elkészítéséhez mérjük ki a kölest és tegyük egy főzőedénybe.
- Adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet, a vaníliát, majd a vizet és a mandulatejet.
- Keverjük el, majd alacsony hőfokon főzzük addig, amíg a köles teljesen megszívja magát. Gyakran kevergessük, hogy ne kapja le.
- Ezután egy serpenyőbe tegyünk panírmorzsát és egy kevés fahéjat. Keverés mellett pirítsuk pár percig.
- Forgassuk meg a vegán gombócokat.
- Kínálhatjuk lekvárral, friss gyümölcsökkel.