“Tejszínes” citromszósz (sós)
Recept nyomtatása
Téli receptversenyünkre érkezett ez a finom mártás, amit akár tartár-helyettesítőként is használhatunk. A recept készítője afrikai harcsával kínálta, de egyéb hús-és halételekhez, rántott gombához, zöldségekhez is kiválóan illik.
Mennyiség
1,3 l
Mennyiség
1,3 l
“Tejszínes” citromszósz (sós)
Recept nyomtatása
Téli receptversenyünkre érkezett ez a finom mártás, amit akár tartár-helyettesítőként is használhatunk. A recept készítője afrikai harcsával kínálta, de egyéb hús-és halételekhez, rántott gombához, zöldségekhez is kiválóan illik.
Mennyiség
1,3 l
Mennyiség
1,3 l
Hozzávalók
“Mandulatej”
“Tejszínes” citromszósz
Mennyiség: l
Elkészítés
“Mandulatej”
  1. Az összes hozzávalót Vegital növényi italkészítő tartályába tesszük. Ráillesztjük a gép fejét, kiválasztjuk a megfelelő programot és megfőzzük a tejpótlót. A kész italt leszűrjük.
“Tejszínes” citromszósz
  1. A citromszósz elkészítéséhez kis olívaolajon éppen hogy csak megpirítunk egy kanál lisztet, majd felöntjük a “tejjel”. Állandó kevergetés mellett csomómentesre elegyítjük, és lassan hozzáadjuk a citromlét is.
  2. Belereszeljük a citromhéjat és a félbevágott citrom levét, majd a citrom húsát is hozzátesszük (a magokat ne rakjuk bele – keserű mellékízt fog adni).
  3. Fél húsleveskockát, kis sót, borsot adunk a mártáshoz és két kanál cukrot. Folyamatosan keverve forrásig hagyjuk melegedni, majd tovább kavargatva 3-4 percig forraljuk, hogy sűrű krémet kapjunk. Ezt még felönthetjük kis tejszínnel – amúgy is kicsit be fog sűrűsödni.
  4. TIPP: ízlés szerint tovább gazdagítható fokhagymával, zöld fűszernövényekkel.
Megjegyzés

R.-Nikoletta receptje,-téli receptverseny második helyezett