Előkészítés | 10 perc |
Pihentetés | 8 óra a hűtőben |
Mennyiség |
g
|
Hozzávalók
- 300 g sütőtök (felkockázva)
- 2 teáskanál himalája só
- 1 dl "rizstej" (Más tejhelyettesítővel is működik)
- 1 teáskanál citromlé
- 2-3 evőkanál sörélesztőpehely (Ez adja a sajtos ízt, minél több van benne, annál sajtosabb)
- 1 teáskanál füstölt paprika (opcionális)
- 50 ml víz
- 2-3 teáskanál agar-agar
Hozzávalók
|
Elkészítés
- A sütőtököt sós vízben megpároljuk körülbelül 15 perc alatt.
- A felpuhult tököt turmixgépbe tesszük és beleöntünk 1 dl "rizstejet". A tejhelyettesítő ad neki tejszínes jelleget és igazán krémes lesz tőle.
- Hozzáadjuk a citromlevet és a sörélesztőpelyhet, majd az egészet krémesre turmixoljuk.
- 50 ml vizet felforralunk. Hideg folyadékban (1 evőkanál/15 ml) feloldjuk az agar-agart, majd a forróhoz keverjük. 2-3 percig főzzük. Az agar-agar forrón híg, ahogy hűl, úgy sűrűsödik.
- Az agaros keveréket elegyítjük a krémesre turmixolt tökkel. Jól összekeverjük és ilyenkor lehet ízesíteni még fűszerekkel, sóval, borssal, chili pehellyel.
- A sajtpótlót kis szilikonformákba töltjük és ha már langyosra hűlt, a hűtőben pihentetjük 6-8 órát.
Megjegyzés
Ebből a mennyiségből egy 450 g-os egész "sajtot", vagy 6-7 picit lehet készíteni.