Hamis “sajt” sütőtökből
Recept nyomtatása
A növényi “sajt” kérdése folyamatosan foglalkoztat minket. Szerettünk volna egy jól szeletelhető, de mégis krémes, sajt ízű helyettesítővel előrukkolni. Nem is sejtettük, hogy a sütőtök milyen jó alapot fog szolgáltatni. Érdemes kipróbálni.
Mennyiség Előkészítés
450 g 10 perc
Pihentetés
8 óra a hűtőben
Mennyiség Előkészítés
450 g 10 perc
Pihentetés
8 óra a hűtőben
Hamis “sajt” sütőtökből
Recept nyomtatása
A növényi “sajt” kérdése folyamatosan foglalkoztat minket. Szerettünk volna egy jól szeletelhető, de mégis krémes, sajt ízű helyettesítővel előrukkolni. Nem is sejtettük, hogy a sütőtök milyen jó alapot fog szolgáltatni. Érdemes kipróbálni.
Mennyiség Előkészítés
450 g 10 perc
Pihentetés
8 óra a hűtőben
Mennyiség Előkészítés
450 g 10 perc
Pihentetés
8 óra a hűtőben
Hozzávalók
Mennyiség: g
Elkészítés
  1. A sütőtököt sós vízben megpároljuk körülbelül 15 perc alatt.
  2. A felpuhult tököt turmixgépbe tesszük és beleöntünk 1 dl “rizstejet”. A tejhelyettesítő ad neki tejszínes jelleget és igazán krémes lesz tőle.
  3. Hozzáadjuk a citromlevet és a sörélesztőpelyhet, majd az egészet krémesre turmixoljuk.
  4. 50 ml vizet felforralunk. Hideg folyadékban (1 evőkanál/15 ml) feloldjuk az agar-agart, majd a forróhoz keverjük. 2-3 percig főzzük. Az agar-agar forrón híg, ahogy hűl, úgy sűrűsödik.
  5. Az agaros keveréket elegyítjük a krémesre turmixolt tökkel. Jól összekeverjük és ilyenkor lehet ízesíteni még fűszerekkel, sóval, borssal, chili pehellyel.
  6. A sajtpótlót kis szilikonformákba töltjük és ha már langyosra hűlt, a hűtőben pihentetjük 6-8 órát.
  7. Ha megdermedt, szépen szeletelhető, szendvicsre, tésztára tehető, de önmagában is igen különleges.
Megjegyzés

Ebből a mennyiségből egy 450 g-os egész “sajtot”, vagy 6-7 picit lehet készíteni.