Padlizsánkrém

Recept nyomtatása
Padlizsánkrém
Ezt a különleges krémet Piroska küldte nekünk. A növényi táplálkozás egyik sarkalatos pontja, hogy mit tegyünk a kenyérre. Egy semmihez sem hasonlítható, harmonikus ízvilágú, tökéletes állagú, szépséges kenyérfeltét készült Smart Chef és Vegital fermentáló segítségével.
Előkészítés 10 perc
Program idő/főzés 1 óra
Pihentetés 22 óra fermentálás
Mennyiség
kg
Hozzávalók
Padlizsánkrém alap:
Sütés utáni hozzávalók:
Előkészítés 10 perc
Program idő/főzés 1 óra
Pihentetés 22 óra fermentálás
Mennyiség
kg
Hozzávalók
Padlizsánkrém alap:
Sütés utáni hozzávalók:
Elkészítés
  1. 3 db padlizsánt megmossuk, megtöröljük és villával pár helyen megszurkáljuk. 200 fokra melegített sütőben, szilikonos papíron puhára sütjük, ami jelen esetben 50 perc volt. 6 db Palermo paprikát szintén megmosunk, letörlünk, és ugyanígy mehet a sütőbe, viszont addig hagyjuk bent, amíg a héja kicsit megbarnul, majd megfordítjuk és a másik oldalát is megsütjük.
  2. Mikor mindkettő elkészült, akkor a Smart Chefbe teszünk 50 g kókuszzsírt, és rádobunk 6 fej vöröshagymát pucolva, szeletelve és megdinszteljük. Amíg a gép jól kevergeti, addig a padlizsánokat meghámozzuk, a paprikákról lehúzzuk a héját és kiszedjük a csumáját.
  3. A zöldségeket nagyobb darabora vágva hozzáadjuk a hagymához és hagyjuk, hogy tovább kevergesse a gép. Kb. 20 perc után adjuk hozzá 5 g nátrium szegény sót, 5 ml folyékony füstöt, 5 g pirospaprikát.
  4. Megmosunk 4 db paradicsomot, összevágjuk és ezeket is hozzáadjuk a már szinte teljesen puha padlizsános alaphoz. Hagyjuk még, hogy a paradicsom is teljesen összeessen. Így összesen 60 perc a főzési idő.
  5. Mikor elkészül, adunk még hozzá 10 g nátrium szegény sót, 10 g nádcukrot és hagyjuk kihűlni.
  6. Ezután belekeverünk egy adagolókanál (5 g) zöldség/gyümölcs savanyító startert és áttöltjük a fermentáló üvegedényébe. Folpackkal szorosan lefedjük és belehelyezzük a gép tartályába, majd rá a tető. Rice wine/kimchi programon 22 órát erjesztjük.
  7. „Súlyra összesen 1070 gr lett, ami elég sok, úgyhogy a felét kisebb adagokra szedve fagyasztóba tettem, amiket majd ételek ízesítésére, pirított tofu mellé, stb. használok fel. A másik felét botmixerrel krémesítettem, és ezt tettem a kefires kenyérkémre.”
Megjegyzés

Kreutzer Piroska receptje-nyári receptverseny

A tejmentesreceptek.hu oldalon található receptek, fotók és további tartalmak felhasználása részben, vagy egészben, kizárólag a Vegital írásos engedélyével történhet. A tartalmak engedély nélküli publikációja jogi következményeket von maga után.

Recept kereső
Legújabb receptek