“Kefir” kesudióból
Recept nyomtatása
A kesudóból készült kefir, éppúgy, mint a bocitejes változat, krémes állagú, íze enyhén savanyú. A kefir baktériumok hozzájárulnak a kellemes aroma kialakításához.
Mennyiség Előkészítés
1,3 liter 10 perc
Program idő/főzés Pihentetés
30 perc 16 óra
Mennyiség Előkészítés
1,3 liter 10 perc
Program idő/főzés Pihentetés
30 perc 16 óra
“Kefir” kesudióból
Recept nyomtatása
A kesudóból készült kefir, éppúgy, mint a bocitejes változat, krémes állagú, íze enyhén savanyú. A kefir baktériumok hozzájárulnak a kellemes aroma kialakításához.
Mennyiség Előkészítés
1,3 liter 10 perc
Program idő/főzés Pihentetés
30 perc 16 óra
Mennyiség Előkészítés
1,3 liter 10 perc
Program idő/főzés Pihentetés
30 perc 16 óra
Hozzávalók
A „tejszín”alaphoz:
“Kesukefir”- a kefir összetevőinek arányát nem szükséges átváltani
Mennyiség: liter
Elkészítés
A „tejszín” alap:
  1. Az összes hozzávalót a Vegital növényi italkészítő gép tartályába tesszük. Ráillesztjük a gép fejét, kiválasztjuk a megfelelő programot és elindítjuk. Program: “kása”, “sűrítők”, “cereal”
  2. A program lejárta után a kész „tejszínt” bele öntjük a géphez tartozó szűrőkancsóba. A szűrleményt spatulával kinyomkodjuk.
  3. A megmaradt szárazanyag kiválóan alkalmas liszt, sütemény készítésére, de akár sütemény tölteléket is összeállíthatunk belőle. Lehet muffin, tortalap, vagy kevert sütemény is. A „tejszínhelyettesítőt” 30-35 fokra lehűtjük és a fermentáló tartályába tesszük.
„Kesukefir”:
  1. A kihűlt, leszűrt alapba tesszük a kefir kultúrát, 1 kapszulát használunk. A Vegital fermentálón kiválasztjuk a Kimchi készítő programot és minimum 16 órára állítjuk. (ha nem elég pezsgős rátehetünk még 1-2 órát).
  2. Ha lejárt a program, botmixerrel habosíthatjuk, valamint amennyiben nem találjuk elég sűrűnek, krémesnek, hozzá keverhetjük a további sűrítőket. (például 5 g xantán/vagy konjak liszt) Csatos üvegbe kanalazzuk és fogyasztásig hűtőben tároljuk . Hűtés alatt még tovább sűrűsödik.
  3. Tipp: Mindig kóstolni kell közben, mert lehet, hogy nektek már előbb is elég savanyú az eredmény, ez megint csak ízlés kérdése. Ilyenkor az időt rövidebbre vehetitek újraindítással, illetve leállíthatjátok a programot.