Előkészítés | 15 perc |
Program idő/főzés | 28 óra |
Mennyiség |
fő
|
Hozzávalók
Zöldségek
- 200 g retek 2 csomag
- 250 g karalábé
- 1 csomag újhagyma
- 10 cm torma darab
- 6 cm gyömbér friss
- 1 kiskanál színes bors
- 1 kiskanál korriander
- 10 db boróka bogyó
- hing opcionális *
Felöltőlé
- 1 evőkanál só
- 1 kiskanál méz
- 1 db mezophil baktérium kultúra
- 5-6 dl víz
Hozzávalók
Zöldségek
Felöltőlé
|
Elkészítés
- A retket felkarikázzuk, a karalábét vékony – kb 1,5 x 1,5 cm-es szeletekre vágjuk,felaprózzuk az újhagymát.
- Ezeket sorban belerétegezzük a Vegital fermentáló tartályába. Erre jön egy sor vékonyan felkarikázott torma (kb 10 cm-es darab) és egy 6 cm-es, hasonlóan feldarabolt (nagyon vékonyra szeletelt) friss gyömbér.Megszórjuk színes bors keverékkel, koriander maggal, 10 szem boróka bogyóval és hinggel.
- A felöntőlé hozzávalóit összekeverjük és ráöntjük a zöldségekre úgy, hogy ellepje őket. (ha kevésnek bizonyul, önthetünk hozzá egy kis vizet.)
- Kimchi programon fermentáljuk.
- * hing (a hing egy ajurvédikus hagymapótló fűszer, ami FODMAP diétában, azaz fruktán érzékenységben, galaktooligoszacharid emésztési elégtelenségben szenvedőknek remek alternatíva a tiltott vöröshagymával és fokhagymával szemben. Egyéb nevei: asafoetida, vagy ördöggyökér. Remekül pótolja a hagymákat.)