Előkészítés | 10 perc |
Program idő/főzés | 15 perc |
Pihentetés | 24 óra |
Mennyiség |
|
Hozzávalók
- 500 g kesudió
- 250 ml víz + áztatáshoz
- 0,5 kapszula mezophil baktérium kultúra
- 1 teáskanál lágy sajt baktérium kultúra opcionális
Fermentálás után ízesítjük:
- 1/4 teáskanál himalája só
- 100 g kókuszzsír olvasztva
- 2 evőkanál inaktív élesztő
- 1 teáskanál citromlé opcionális
- 1/2 csésze friss bazsalikom aprítva
- 1/2 csésze aszalt paradicsom aprítva
Hozzávalók
Fermentálás után ízesítjük:
|
Elkészítés
- A kesudiót meleg vízbe áztatjuk, minimum 3 órára. A 3 óra alatt 3 x vizet cserélünk rajta, majd leszűrjük.
- A kesudiót a 250 ml vízzel a Vegital növényi italkészítő tartályába tesszük, majd elindítjuk a Juice programot 2 x (egymás után). Ezáltal krémes állagúra turmixoljuk.
- A krémet szűrőbe rakjuk, lecsepegtetjük, egy szilikonos lapáttal kicsit megnyomkodjuk. Lefedjük és nehezékként a kancsóba vizet rakunk, hogy a savó kifolyjon. Körülbelül 1-2 óráig csepegtetjük.
- A Vegital fermentáló gép tartályába egy alátétet rakunk és erre helyezzük a sajtkészítő formát. Belekanalazzuk a masszát, majd elindítjuk a Kimchi programot. 6 óránként megnézzük és az összegyűlt savót kiöntjük.
- A fermentálás után hozzáadjuk sót, a citrom levét, az inaktív élesztőt, az olvasztott kókuszzsírt.
- Az aszalt paradicsomot beáztatjuk, majd jól kinyomkodjuk. A kinyomkodott paradicsomot és a friss bazsalikomot összeaprítjuk. Az összes hozzávalóval krémes állagúra keverjük.
- Formába kanalazzuk és hűtőben tároljuk fogyasztásig. Jól zárható dobozban maximum 5 napig áll el.
- Ha nem adunk hozzá lágy sajt kultúrát, akkor egy teáskanálnyi citromlevet használhatunk helyettesítésre. Ízesítéskor, érdemes megkóstolni. Egy kicsit savanykás, de nagyon finom .
Megjegyzés
Mojzes Éva receptje (https://mojzeske.blogspot.com/)
Te is szeretnél ilyen finom sajtpótlót készíteni? Kattints IDE!