Vegán "vaj"
Könnyen kenhető, semleges ízű vajhelyettesítő, ami egy ízletes reggeli kiegészítője lehet.
Elkészítési idő 10 minutes
Főzési idő 30 minutes
Összes idő 40 minutes
Mennyiség/űrtartalom 400 ml
Alapanyagok
- 200 g kókuszzsír
- 20 g repceolaj (semleges ízű olaj)
- só csipetnyi
- kurkuma csipetnyi, színe és íze miatt kell
- 10 evőkanál "babtej" magas fehérjetartalmú növényi "tej" vagy "tejszín", lehet zab is
Így készítsd!
-
A kókuszzsírt az olajjal, sóval és kurkumával habverővel habosra keverjük. (A kókuzszsír ne legyen folyós és kemény sem.)
-
Fokozatosan hozzáadjuk a szobahőmérsékletű zab- vagy bab"tejet" és tovább verjük, amíg szép egyenletes "vajat" kapunk.
-
Körülbelül 400 ml-s dobozba kanalazzuk és hűtőben tároljuk. Két hétig eláll. TIPP: Adhatunk hozzá zöldfűszereket ízlés szerint.
-
FONTOS! A "tej" vagy "tejszín" mindig szobahőmérsékletű legyen! Ha meleg, akkor elolvad a kókuszzsír, és nem lesz habos az állaga. Ha hideg, akkor megdermed a kókuszzsír és apró szilárd zsír darabkák lesznek a vajban, ami nem valami élvezetes. Ha hidegen is kenhető, margarinszerű krémet szeretnénk, akkor több "tejet" / "tejszínt" kell a zsírhoz adagolni.
Jegyzetek
K. Virág receptje