Könnyen kenhető, semleges ízű vajhelyettesítő, ami egy ízletes reggeli kiegészítője lehet.
Elkészítési idő10minutes
Főzési idő30minutes
Összes idő40minutes
Mennyiség/űrtartalom400ml
Alapanyagok
200gkókuszzsír
20grepceolaj(semleges ízű olaj)
sócsipetnyi
kurkumacsipetnyi, színe és íze miatt kell
10evőkanál"babtej"magas fehérjetartalmú növényi "tej" vagy "tejszín", lehet zab is
Így készítsd!
A kókuszzsírt az olajjal, sóval és kurkumával habverővel habosra keverjük. (A kókuzszsír ne legyen folyós és kemény sem.)
Fokozatosan hozzáadjuk a szobahőmérsékletű zab- vagy bab"tejet" és tovább verjük, amíg szép egyenletes "vajat" kapunk.
Körülbelül 400 ml-s dobozba kanalazzuk és hűtőben tároljuk. Két hétig eláll.
TIPP: Adhatunk hozzá zöldfűszereket ízlés szerint.
FONTOS!
A "tej" vagy "tejszín" mindig szobahőmérsékletű legyen! Ha meleg, akkor elolvad a kókuszzsír, és nem lesz habos az állaga. Ha hideg, akkor megdermed a kókuszzsír és apró szilárd zsír darabkák lesznek a vajban, ami nem valami élvezetes.
Ha hidegen is kenhető, margarinszerű krémet szeretnénk, akkor több "tejet" / "tejszínt" kell a zsírhoz adagolni.