Könnyen kenhető, semleges ízű vajhelyettesítő, ami egy ízletes reggeli kiegészítője lehet.
Prep Time 10 minutesminutes
Cook Time 30 minutesminutes
Total Time 40 minutesminutes
Servings 400ml
Ingredients
200gkókuszzsír
20grepceolaj(semleges ízű olaj)
sócsipetnyi
kurkumacsipetnyi, színe és íze miatt kell
10evőkanál"babtej"magas fehérjetartalmú növényi "tej" vagy "tejszín", lehet zab is
Instructions
A kókuszzsírt az olajjal, sóval és kurkumával habverővel habosra keverjük. (A kókuzszsír ne legyen folyós és kemény sem.)
Fokozatosan hozzáadjuk a szobahőmérsékletű zab- vagy bab"tejet" és tovább verjük, amíg szép egyenletes "vajat" kapunk.
Körülbelül 400 ml-s dobozba kanalazzuk és hűtőben tároljuk. Két hétig eláll.
TIPP: Adhatunk hozzá zöldfűszereket ízlés szerint.
FONTOS!
A "tej" vagy "tejszín" mindig szobahőmérsékletű legyen! Ha meleg, akkor elolvad a kókuszzsír, és nem lesz habos az állaga. Ha hideg, akkor megdermed a kókuszzsír és apró szilárd zsír darabkák lesznek a vajban, ami nem valami élvezetes.
Ha hidegen is kenhető, margarinszerű krémet szeretnénk, akkor több "tejet" / "tejszínt" kell a zsírhoz adagolni.