Téli receptversenyünkre érkezett ez a finom mártás, amit akár tartár-helyettesítőként is használhatunk. A recept készítője afrikai harcsával kínálta, de egyéb hús-és halételekhez, rántott gombához, zöldségekhez is kiválóan illik.
Mennyiség/űrtartalom: 1.3 l
Hozzávalók
"Mandulatej"
- 37 g blansírozott mandula
- 12 g kókuszreszelék
- csipetnyi só
- víz a maximum jelzésig
"Tejszínes" citromszósz
- 3 dl "mandulatej"
- 1 db bio citrom leve
- 1 db bio citrom héja
- 1 dl citromlé
- 2 evőkanál tápióka keményítő
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 késhegynyi bors
- 0,5 db leveskocka
- só ízlés szerint
Így készítsd!
"Mandulatej"
- Az összes hozzávalót Vegital növényi italkészítő tartályába tesszük. Ráillesztjük a gép fejét, kiválasztjuk a megfelelő programot és megfőzzük a tejpótlót. A kész italt leszűrjük.
"Tejszínes" citromszósz
- A citromszósz elkészítéséhez kis olívaolajon éppen hogy csak megpirítunk egy kanál lisztet, majd felöntjük a "tejjel". Állandó kevergetés mellett csomómentesre elegyítjük, és lassan hozzáadjuk a citromlét is.
- Belereszeljük a citromhéjat és a félbevágott citrom levét, majd a citrom húsát is hozzátesszük (a magokat ne rakjuk bele - keserű mellékízt fog adni).
- Fél húsleveskockát, kis sót, borsot adunk a mártáshoz és két kanál cukrot. Folyamatosan keverve forrásig hagyjuk melegedni, majd tovább kavargatva 3-4 percig forraljuk, hogy sűrű krémet kapjunk. Ezt még felönthetjük kis tejszínnel - amúgy is kicsit be fog sűrűsödni.
- TIPP: ízlés szerint tovább gazdagítható fokhagymával, zöld fűszernövényekkel.
További információk
R.-Nikoletta receptje,-téli receptverseny második helyezett