Go Back
+ servings
Nyomtatás

"Tejszínes" citromszósz (sós)

Téli receptversenyünkre érkezett ez a finom mártás, amit akár tartár-helyettesítőként is használhatunk. A recept készítője afrikai harcsával kínálta, de egyéb hús-és halételekhez, rántott gombához, zöldségekhez is kiválóan illik.
Mennyiség/űrtartalom 1.3 l

Alapanyagok

"Mandulatej"

  • 37 g blansírozott mandula
  • 12 g kókuszreszelék
  • csipetnyi
  • víz a maximum jelzésig

"Tejszínes" citromszósz

  • 3 dl "mandulatej"
  • 1 db bio citrom leve
  • 1 db bio citrom héja
  • 1 dl citromlé
  • 2 evőkanál tápióka keményítő
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 késhegynyi bors
  • 0,5 db leveskocka
  • ízlés szerint

Így készítsd!

"Mandulatej"

  1. Az összes hozzávalót Vegital növényi italkészítő tartályába tesszük. Ráillesztjük a gép fejét, kiválasztjuk a megfelelő programot és megfőzzük a tejpótlót. A kész italt leszűrjük.

"Tejszínes" citromszósz

  1. A citromszósz elkészítéséhez kis olívaolajon éppen hogy csak megpirítunk egy kanál lisztet, majd felöntjük a "tejjel". Állandó kevergetés mellett csomómentesre elegyítjük, és lassan hozzáadjuk a citromlét is.
  2. Belereszeljük a citromhéjat és a félbevágott citrom levét, majd a citrom húsát is hozzátesszük (a magokat ne rakjuk bele - keserű mellékízt fog adni).
  3. Fél húsleveskockát, kis sót, borsot adunk a mártáshoz és két kanál cukrot. Folyamatosan keverve forrásig hagyjuk melegedni, majd tovább kavargatva 3-4 percig forraljuk, hogy sűrű krémet kapjunk. Ezt még felönthetjük kis tejszínnel - amúgy is kicsit be fog sűrűsödni.
  4. TIPP: ízlés szerint tovább gazdagítható fokhagymával, zöld fűszernövényekkel.

Jegyzetek

R.-Nikoletta receptje,-téli receptverseny második helyezett