Tejmentes „gomolya sajt” helyettesítő

Tejmentes gomolya "sajt" helyettesítő

Növényi "sajt" helyettesítő, mely jól olvasztható, de rántani is tökéletes.
Elkészítési idő 10 minutes
Főzési idő 30 minutes
Összes idő 44 minutes
Mennyiség/űrtartalom 1.8 liter

Alapanyagok

Kesu "tejszín helyettesítő"

  • 200 g kesudió 4 AP
  • 65 g aranylenmag 1 AP
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 1 teáskanál himalája só
  • víz a maximum jelzésig

Kesu "tejföl" helyettesítő

  • 1 liter kesu "tejszín"
  • 0,5 kapszula mezophil baktérium kultúra
  • 30 ml víz

"Gomolya" készítése

  • kesu ital szűrlemény
  • 200 ml kesu "tejszín"
  • 1 kapszula trappista sajt baktérium kultúra opcionális
  • 2 evőkanál tahini
  • 2 evőkanál inaktív sörélesztő pehely sajtos íz, krémes állag
  • 1 teáskanál sárgarépapor vagy 100 % természetes sárga ételszínezék
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál xantán
  • 1 teáskanál konjac liszt
  • 1 kávéskanál NoCarb sütőpor
  • 30 g pektin
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál Gál kollagén peptid
  • 1 teáskanál Gál glicin
  • 100 g kókuszzsír
  • 4 evőkanál zselatin
  • 1,5 dl kesu "tejszín"

Só fürdő

Így készítsd!

Kesu "tejszín"

  1. A tejszín helyettesítő hozzávalóit a Vegital növényi italkészítő tartályába rakjuk és elindítjuk Five grain/Dry bean programot Ha készen van leszűrjük, a szűrleményt félretesszük.
  2. FONTOS! A tejszínből 2 dl-t félreteszünk a "sajt" sűrítéséhez!

Kesu "tejföl"

  1. A 32 fokra lehűtött „tejszínt” a Vegital fermentáló tartályába öntjük, majd a kevés vízben elkevert mesophil kultúrát alaposan hozzákeverjük.
  2. Kétszer megnyomjuk a Rice Wine/Kimchi programot, az időt a mínusz gomb nyomásával levesszük 14 órára, és várunk amíg elkészül a "tejfölünk".

"Gomolya" készítése

  1. A zselatint a 2 dl félretett "kesutejszínben" felmelegítjük, hogy a zselatin elolvadjon, majd hozzáadjuk az elkészült „tejfölhöz”.
  2. Botmixerrel csomómentesre keverjük.
  3. Egy 20 cm átmérőjű, magas falú szilikonos/kapcsos tortaformába,(melyet frissen tartó fóliával kibélelünk) töltjük a masszát.
  4. Ha ízesíteni szeretnénk, akkor most kell belekeverni őket pl. fokhagyma,lila-hagyma, chili pehely, jalapeno zöld paprika pehely, ki mit szeret.
  5. Hűtőbe rakjuk egy éjszakára.

Só fürdő

  1. 20% só fürdőt készítünk: 1 liter 15 fokos vízhez 20 dkg sót adunk.
  2. Másnap kivesszük a formából a sajtot, és a só oldattal szilikonos ecsettel többször mindenütt alaposan lekenjük, vagy só fürdőben fürdetjük, hogy lebegjen a folyadékban (2-3 óra).
  3. Ezt követően pihentetjük, érleljük a sajtot. A sófürdőt ki kell tapasztalni.
  4. A fürdő után szellős helyre rácsra rakjuk, hogy alulról is tudjon szellőzni. 3-4 nap múlva isteni fincsi növényi "sajt" lesz.

Jegyzetek

Mojzes Éva receptje (https://mojzeske.blogspot.com/)

Te is készítenél ilyen finom sajtpótlót? Kattints IDE!

A tejmentesreceptek.hu oldalon található receptek, fotók és további tartalmak felhasználása részben, vagy egészben, kizárólag a Vegital írásos engedélyével történhet. A tartalmak engedély nélküli publikációja jogi következményeket von maga után.

Recept kereső
Legújabb receptek