Tejmentes gomolya "sajt" helyettesítő
Növényi "sajt" helyettesítő, mely jól olvasztható, de rántani is tökéletes.
Elkészítési idő 10 minutes
Főzési idő 30 minutes
Összes idő 44 minutes
Mennyiség/űrtartalom 1.8 liter
Alapanyagok
Kesu "tejszín helyettesítő"
- 200 g kesudió 4 AP
- 65 g aranylenmag 1 AP
- 2 evőkanál kókuszzsír
- 1 teáskanál himalája só
- víz a maximum jelzésig
Kesu "tejföl" helyettesítő
- 1 liter kesu "tejszín"
- 0,5 kapszula mezophil baktérium kultúra
- 30 ml víz
"Gomolya" készítése
- kesu ital szűrlemény
- 200 ml kesu "tejszín"
- 1 kapszula trappista sajt baktérium kultúra opcionális
- 2 evőkanál tahini
- 2 evőkanál inaktív sörélesztő pehely sajtos íz, krémes állag
- 1 teáskanál sárgarépapor vagy 100 % természetes sárga ételszínezék
- 1 evőkanál citromlé
- 1 teáskanál xantán
- 1 teáskanál konjac liszt
- 1 kávéskanál NoCarb sütőpor
- 30 g pektin
- 1 evőkanál méz
- 2 evőkanál Gál kollagén peptid
- 1 teáskanál Gál glicin
- 100 g kókuszzsír
- 4 evőkanál zselatin
- 1,5 dl kesu "tejszín"
Só fürdő
- 1 liter víz 15 fokos
- 200 g himalája só
Így készítsd!
Kesu "tejszín"
-
A tejszín helyettesítő hozzávalóit a Vegital növényi italkészítő tartályába rakjuk és elindítjuk Five grain/Dry bean programot Ha készen van leszűrjük, a szűrleményt félretesszük.
-
FONTOS! A tejszínből 2 dl-t félreteszünk a "sajt" sűrítéséhez!
Kesu "tejföl"
-
A 32 fokra lehűtött „tejszínt” a Vegital fermentáló tartályába öntjük, majd a kevés vízben elkevert mesophil kultúrát alaposan hozzákeverjük.
-
Kétszer megnyomjuk a Rice Wine/Kimchi programot, az időt a mínusz gomb nyomásával levesszük 14 órára, és várunk amíg elkészül a "tejfölünk".
"Gomolya" készítése
-
A zselatint a 2 dl félretett "kesutejszínben" felmelegítjük, hogy a zselatin elolvadjon, majd hozzáadjuk az elkészült „tejfölhöz”.
-
Botmixerrel csomómentesre keverjük.
-
Egy 20 cm átmérőjű, magas falú szilikonos/kapcsos tortaformába,(melyet frissen tartó fóliával kibélelünk) töltjük a masszát.
-
Ha ízesíteni szeretnénk, akkor most kell belekeverni őket pl. fokhagyma,lila-hagyma, chili pehely, jalapeno zöld paprika pehely, ki mit szeret.
-
Hűtőbe rakjuk egy éjszakára.
-
Só fürdő
-
20% só fürdőt készítünk: 1 liter 15 fokos vízhez 20 dkg sót adunk.
-
Másnap kivesszük a formából a sajtot, és a só oldattal szilikonos ecsettel többször mindenütt alaposan lekenjük, vagy só fürdőben fürdetjük, hogy lebegjen a folyadékban (2-3 óra).
-
Ezt követően pihentetjük, érleljük a sajtot. A sófürdőt ki kell tapasztalni.
-
A fürdő után szellős helyre rácsra rakjuk, hogy alulról is tudjon szellőzni. 3-4 nap múlva isteni fincsi növényi "sajt" lesz.
Jegyzetek
Mojzes Éva receptje (https://mojzeske.blogspot.com/)
Te is készítenél ilyen finom sajtpótlót? Kattints IDE!