Go Back
+ servings
Nyomtatás

Tejmentes gomolya "sajt" helyettesítő

Növényi "sajt" helyettesítő, mely jól olvasztható, de rántani is tökéletes.
Elkészítési idő 10 minutes
Főzési idő 30 minutes
Összes idő 44 minutes
Mennyiség/űrtartalom 1.8 liter

Alapanyagok

Kesu "tejszín helyettesítő"

  • 200 g kesudió 4 AP
  • 65 g aranylenmag 1 AP
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 1 teáskanál himalája só
  • víz a maximum jelzésig

Kesu "tejföl" helyettesítő

  • 1 liter kesu "tejszín"
  • 0,5 kapszula mezophil baktérium kultúra
  • 30 ml víz

"Gomolya" készítése

  • kesu ital szűrlemény
  • 200 ml kesu "tejszín"
  • 1 kapszula trappista sajt baktérium kultúra opcionális
  • 2 evőkanál tahini
  • 2 evőkanál inaktív sörélesztő pehely sajtos íz, krémes állag
  • 1 teáskanál sárgarépapor vagy 100 % természetes sárga ételszínezék
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál xantán
  • 1 teáskanál konjac liszt
  • 1 kávéskanál NoCarb sütőpor
  • 30 g pektin
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál Gál kollagén peptid
  • 1 teáskanál Gál glicin
  • 100 g kókuszzsír
  • 4 evőkanál zselatin
  • 1,5 dl kesu "tejszín"

Só fürdő

Így készítsd!

Kesu "tejszín"

  1. A tejszín helyettesítő hozzávalóit a Vegital növényi italkészítő tartályába rakjuk és elindítjuk Five grain/Dry bean programot Ha készen van leszűrjük, a szűrleményt félretesszük.
  2. FONTOS! A tejszínből 2 dl-t félreteszünk a "sajt" sűrítéséhez!

Kesu "tejföl"

  1. A 32 fokra lehűtött „tejszínt” a Vegital fermentáló tartályába öntjük, majd a kevés vízben elkevert mesophil kultúrát alaposan hozzákeverjük.
  2. Kétszer megnyomjuk a Rice Wine/Kimchi programot, az időt a mínusz gomb nyomásával levesszük 14 órára, és várunk amíg elkészül a "tejfölünk".

"Gomolya" készítése

  1. A zselatint a 2 dl félretett "kesutejszínben" felmelegítjük, hogy a zselatin elolvadjon, majd hozzáadjuk az elkészült „tejfölhöz”.
  2. Botmixerrel csomómentesre keverjük.
  3. Egy 20 cm átmérőjű, magas falú szilikonos/kapcsos tortaformába,(melyet frissen tartó fóliával kibélelünk) töltjük a masszát.
  4. Ha ízesíteni szeretnénk, akkor most kell belekeverni őket pl. fokhagyma,lila-hagyma, chili pehely, jalapeno zöld paprika pehely, ki mit szeret.
  5. Hűtőbe rakjuk egy éjszakára.

Só fürdő

  1. 20% só fürdőt készítünk: 1 liter 15 fokos vízhez 20 dkg sót adunk.
  2. Másnap kivesszük a formából a sajtot, és a só oldattal szilikonos ecsettel többször mindenütt alaposan lekenjük, vagy só fürdőben fürdetjük, hogy lebegjen a folyadékban (2-3 óra).
  3. Ezt követően pihentetjük, érleljük a sajtot. A sófürdőt ki kell tapasztalni.
  4. A fürdő után szellős helyre rácsra rakjuk, hogy alulról is tudjon szellőzni. 3-4 nap múlva isteni fincsi növényi "sajt" lesz.

Jegyzetek

Mojzes Éva receptje (https://mojzeske.blogspot.com/)

Te is készítenél ilyen finom sajtpótlót? Kattints IDE!