Go Back
+ servings
Print

Tejmentes gomolya "sajt" helyettesítő

Növényi "sajt" helyettesítő, mely jól olvasztható, de rántani is tökéletes.
Prep Time 10 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 44 minutes
Servings 1.8 liter

Ingredients

Kesu "tejszín helyettesítő"

  • 200 g kesudió 4 AP
  • 65 g aranylenmag 1 AP
  • 2 evőkanál kókuszzsír
  • 1 teáskanál himalája só
  • víz a maximum jelzésig

Kesu "tejföl" helyettesítő

  • 1 liter kesu "tejszín"
  • 0,5 kapszula mezophil baktérium kultúra
  • 30 ml víz

"Gomolya" készítése

  • kesu ital szűrlemény
  • 200 ml kesu "tejszín"
  • 1 kapszula trappista sajt baktérium kultúra opcionális
  • 2 evőkanál tahini
  • 2 evőkanál inaktív sörélesztő pehely sajtos íz, krémes állag
  • 1 teáskanál sárgarépapor vagy 100 % természetes sárga ételszínezék
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál xantán
  • 1 teáskanál konjac liszt
  • 1 kávéskanál NoCarb sütőpor
  • 30 g pektin
  • 1 evőkanál méz
  • 2 evőkanál Gál kollagén peptid
  • 1 teáskanál Gál glicin
  • 100 g kókuszzsír
  • 4 evőkanál zselatin
  • 1,5 dl kesu "tejszín"

Só fürdő

Instructions

Kesu "tejszín"

  • A tejszín helyettesítő hozzávalóit a Vegital növényi italkészítő tartályába rakjuk és elindítjuk Five grain/Dry bean programot Ha készen van leszűrjük, a szűrleményt félretesszük.
  • FONTOS! A tejszínből 2 dl-t félreteszünk a "sajt" sűrítéséhez!

Kesu "tejföl"

  • A 32 fokra lehűtött „tejszínt” a Vegital fermentáló tartályába öntjük, majd a kevés vízben elkevert mesophil kultúrát alaposan hozzákeverjük.
  • Kétszer megnyomjuk a Rice Wine/Kimchi programot, az időt a mínusz gomb nyomásával levesszük 14 órára, és várunk amíg elkészül a "tejfölünk".

"Gomolya" készítése

  • A zselatint a 2 dl félretett "kesutejszínben" felmelegítjük, hogy a zselatin elolvadjon, majd hozzáadjuk az elkészült „tejfölhöz”.
  • Botmixerrel csomómentesre keverjük.
  • Egy 20 cm átmérőjű, magas falú szilikonos/kapcsos tortaformába,(melyet frissen tartó fóliával kibélelünk) töltjük a masszát.
  • Ha ízesíteni szeretnénk, akkor most kell belekeverni őket pl. fokhagyma,lila-hagyma, chili pehely, jalapeno zöld paprika pehely, ki mit szeret.
  • Hűtőbe rakjuk egy éjszakára.

Só fürdő

  • 20% só fürdőt készítünk: 1 liter 15 fokos vízhez 20 dkg sót adunk.
  • Másnap kivesszük a formából a sajtot, és a só oldattal szilikonos ecsettel többször mindenütt alaposan lekenjük, vagy só fürdőben fürdetjük, hogy lebegjen a folyadékban (2-3 óra).
  • Ezt követően pihentetjük, érleljük a sajtot. A sófürdőt ki kell tapasztalni.
  • A fürdő után szellős helyre rácsra rakjuk, hogy alulról is tudjon szellőzni. 3-4 nap múlva isteni fincsi növényi "sajt" lesz.

Notes

Mojzes Éva receptje (https://mojzeske.blogspot.com/)
Te is készítenél ilyen finom sajtpótlót? Kattints IDE!