Napraforgómag "kefir"
Kaukázusi kefirt gyakran fogyasztok, így hasonló állagot szerettem volna elérni. Alapanyagként a napraforgómagra esett a választásom és nem bántam meg, biztosan újra készítem majd. Reggelire tökéletes pár muffinnal vagy sós süteménnyel kiegészítve
Elkészítési idő 10 minutes
Főzési idő 30 minutes
Összes idő 56 minutes
Mennyiség/űrtartalom 1.3 liter
Alapanyagok
Napraforgó "tejalap"
- 150 g hántolt napraforgómag natúr, nem sózott
- 35 g kókuszreszelék
- 30 g köles
- 1 evőkanál Olajessimo
- 0,25 teáskanál só
- víz a maximum jelzésig
"Kefir"- a kefir összetevőinek arányát nem szükséges átváltani
- 0,9 dl napraforgó ital
- 1 evőkanál méz
- 0,5 dl víz
- 0,33 db kefir baktérium kultúra 1/3 db kapszula
Így készítsd!
-
A napraforgó tejhelyettesítő hozzávalóit a Vegital növényi italkészítő gépbe teszem és elindítom a száraz magtej programot. Amikor elkészült a géphez kapott szűrő segítségével átszűrőm.
-
Az átszűrt növényi tejalapban elkeverem a mézet. Ezután átöntöm a Vegital fermentáló edénybe és hagyom kb. 30-35 fokra hűlni (nagy segítség ilyenkor egy hőmérő, amivel a pontos hőfokot ki lehet mérni).
-
Végül 1/3-ad kapszula kefir kultúrát elkeverek kevés vízzel, majd a lehűlt kefiralaphoz keverem.
-
Bekapcsolom a fermentáló gépet, beállítom a kimchi programot. 16 óra után kiveszem a kefirt, ekkor sűrű, de még iható. Íze a kaukázusi kefirre emlékeztet.
-
Ha kanalazható verziót szeretnénk, akkor érdemes kivárni a gép által ajánlott időt, ha nem lenne elég sűrű utólag konjac liszttel lehet sűríteni rajta.
Jegyzetek
Vaderna Virág receptje
www.izmorzsak.blog.hu
TIPP: 30-35 fokot érdemes tényleg kivárni, nagyban befolyásolja a kefir sikerességét a pontosan megválasztott hőfok.
TIPP: méz helyett lehet használni cukrot, szirupokat (rizs, agave, stb), a természetes édesítők (eritrit, xilit, stevia) nem jók a baciknak.
TIPP: konjac liszt helyett lehet használni más sűrítőt is pl. nyílgyökérlisztet (ebből biztosan több kell, de még ezzel nem próbáltam)