Go Back
+ servings
Print

Napraforgómag "kefir"

Kaukázusi kefirt gyakran fogyasztok, így hasonló állagot szerettem volna elérni. Alapanyagként a napraforgómagra esett a választásom és nem bántam meg, biztosan újra készítem majd. Reggelire tökéletes pár muffinnal vagy sós süteménnyel kiegészítve
Prep Time 10 minutes
Cook Time 30 minutes
Total Time 56 minutes
Servings 1.3 liter

Ingredients

Napraforgó "tejalap"

  • 150 g hántolt napraforgómag natúr, nem sózott
  • 35 g kókuszreszelék
  • 30 g köles
  • 1 evőkanál Olajessimo
  • 0,25 teáskanál
  • víz a maximum jelzésig

"Kefir"- a kefir összetevőinek arányát nem szükséges átváltani

  • 0,9 dl napraforgó ital
  • 1 evőkanál méz
  • 0,5 dl víz
  • 0,33 db kefir baktérium kultúra 1/3 db kapszula

Instructions

  • A napraforgó tejhelyettesítő hozzávalóit a Vegital növényi italkészítő gépbe teszem és elindítom a száraz magtej programot. Amikor elkészült a géphez kapott szűrő segítségével átszűrőm.
  • Az átszűrt növényi tejalapban elkeverem a mézet. Ezután átöntöm a Vegital fermentáló edénybe és hagyom kb. 30-35 fokra hűlni (nagy segítség ilyenkor egy hőmérő, amivel a pontos hőfokot ki lehet mérni).
  • Végül 1/3-ad kapszula kefir kultúrát elkeverek kevés vízzel, majd a lehűlt kefiralaphoz keverem.
  • Bekapcsolom a fermentáló gépet, beállítom a kimchi programot. 16 óra után kiveszem a kefirt, ekkor sűrű, de még iható. Íze a kaukázusi kefirre emlékeztet.
  • Ha kanalazható verziót szeretnénk, akkor érdemes kivárni a gép által ajánlott időt, ha nem lenne elég sűrű utólag konjac liszttel lehet sűríteni rajta.

Notes

Vaderna Virág receptje
www.izmorzsak.blog.hu
TIPP: 30-35 fokot érdemes tényleg kivárni, nagyban befolyásolja a kefir sikerességét a pontosan megválasztott hőfok.
TIPP: méz helyett lehet használni cukrot, szirupokat (rizs, agave, stb), a természetes édesítők (eritrit, xilit, stevia) nem jók a baciknak.
TIPP: konjac liszt helyett lehet használni más sűrítőt is pl. nyílgyökérlisztet (ebből biztosan több kell, de még ezzel nem próbáltam)