Kaukázusi kefirt gyakran fogyasztok, így hasonló állagot szerettem volna elérni. Alapanyagként a napraforgómagra esett a választásom és nem bántam meg, biztosan újra készítem majd. Reggelire tökéletes pár muffinnal vagy sós süteménnyel kiegészítve
"Kefir"- a kefir összetevőinek arányát nem szükséges átváltani
0,9dlnapraforgó ital
1evőkanálméz
0,5 dlvíz
0,33dbkefir baktérium kultúra1/3 db kapszula
Így készítsd!
A napraforgó tejhelyettesítő hozzávalóit a Vegital növényi italkészítő gépbe teszem és elindítom a száraz magtej programot. Amikor elkészült a géphez kapott szűrő segítségével átszűrőm.
Az átszűrt növényi tejalapban elkeverem a mézet. Ezután átöntöm a Vegital fermentáló edénybe és hagyom kb. 30-35 fokra hűlni (nagy segítség ilyenkor egy hőmérő, amivel a pontos hőfokot ki lehet mérni).
Végül 1/3-ad kapszula kefir kultúrát elkeverek kevés vízzel, majd a lehűlt kefiralaphoz keverem.
Bekapcsolom a fermentáló gépet, beállítom a kimchi programot. 16 óra után kiveszem a kefirt, ekkor sűrű, de még iható. Íze a kaukázusi kefirre emlékeztet.
Ha kanalazható verziót szeretnénk, akkor érdemes kivárni a gép által ajánlott időt, ha nem lenne elég sűrű utólag konjac liszttel lehet sűríteni rajta.
Jegyzetek
Vaderna Virág receptje
www.izmorzsak.blog.hu
TIPP: 30-35 fokot érdemes tényleg kivárni, nagyban befolyásolja a kefir sikerességét a pontosan megválasztott hőfok.
TIPP: méz helyett lehet használni cukrot, szirupokat (rizs, agave, stb), a természetes édesítők (eritrit, xilit, stevia) nem jók a baciknak.
TIPP: konjac liszt helyett lehet használni más sűrítőt is pl. nyílgyökérlisztet (ebből biztosan több kell, de még ezzel nem próbáltam)