Meggyes "joghurt"
Finom, kanalazható, krémes joghurt, amibe utólag is tettünk meggydarabokat. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető finomság.
Elkészítési idő 10 minutes
Főzési idő 35 minutes
Összes idő 55 minutes
Mennyiség/űrtartalom 1.3 l
Alapanyagok
"Joghurt" alap
- 90 g kókuszreszelék
- 100 g blansírozott mandula
- 80 g kókuszolaj
- 200 g meggy vagy bármilyen gyümölcs
- 2 teáskanál 1:4 édesítő
- 0,25 teáskanál só ízlés szerint
- víz a maximum jelig
Meggyes "joghurt"- a joghurt összetevőinek arányát nem szükséges átváltani
- 1 l "joghurt" alap
- 1 teáskanál konjak liszt 6 g
- 1 evőkanál méz
- 0,5 dl víz
- 0,33 db joghurt baktérium kapszula 1/3 kapszula
- 50 g meggy utólag keverjük a kész "joghurthoz"
Így készítsd!
-
Az alap hozzávalóit a Vegital növényi italkészítőbe tesszük és elindítjuk a száraz magtej programot. Amikor elkészült a géphez kapott szűrő segítségével átszűrjük.
-
A növényi italkészítő gépet elöblítjük, és visszatesszük bele a "tejet" (ekkor, aki szeretné átszűrheti másodszor is, akár egy sűrűbb szövésű szűrön is).
-
Hozzáadjuk a konjac lisztet és a mézet, és elindítjuk a Juice programot. Ezután átöntjük a Vegital fermentáló edénybe és hagyjuk 42 fokra hűlni (nagy segítség ilyenkor egy hőmérő, amivel a pontos hőfokot ki lehet mérni).
-
Végül 1/3-ad kapszula joghurt kultúrát elkeverünk kevés vízzel, majd a lehűlt "joghurt" alaphoz adjuk.
-
Bekapcsoljuk a fermentáló gépet, beállítjuk a joghurt programot, 10 órát adunk meg időnek.
-
Miután elkészült kb. 50 g meggyet félbe/negyedekbe vágunk és a joghurthoz keverjük. Egy igazán gyümölcsös, ízletes, tejtől, mindenféle ízfokozóktól mentes krémes, lágy "joghurtot" kapunk. 🙂
Jegyzetek
Vaderna Virág receptje
www.izmorzsak.blog.hu
TIPP: 40-42 fokot érdemes tényleg kivárni, nagyban befolyásolja a "joghurt" sikerességét a pontosan megválasztott hőfok.
TIPP: joghurt programnál a gép 8 órát ajánl, azonban növényi "tejeknél" ez kevés lehet, ezért állítottam neki +2 órát.
TIPP: a hűtési funkciót is bekapcsoltam a gépen, kb. 2 óra alatt lehűtötte 10 fok alá a gép a "joghurtot", így már bátran raktam be a hűtőbe.
TIPP: másnap még kicsit sűrűsödött, az állag és íz pont olyan volt, mint amit elképzeltem, de ha valakinek nem elég sűrű, akkor még hidegen is lehet tovább sűríteni konjac liszttel.
TIPP: konjac liszt helyett lehet használni más sűrítőt is pl. nyílgyökérlisztet (ebből biztosan több kell, de még ezzel nem próbáltam).