Finom, kanalazható, krémes joghurt, amibe utólag is tettünk meggydarabokat. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető finomság.
percElőkészítési idő 10 perc perc
percFőzési idő 10 óra óra 35 perc perc
Összesen 10 óra óra 55 perc perc
Mennyiség/űrtartalom: 1.3 l
Hozzávalók
"Joghurt" alap
- 90 g kókuszreszelék
- 100 g blansírozott mandula
- 80 g kókuszolaj
- 200 g meggy vagy bármilyen gyümölcs
- 2 teáskanál 1:4 édesítő
- 0,25 teáskanál só ízlés szerint
- víz a maximum jelig
Meggyes "joghurt"- a joghurt összetevőinek arányát nem szükséges átváltani
- 1 l "joghurt" alap
- 1 teáskanál konjak liszt 6 g
- 1 evőkanál méz
- 0,5 dl víz
- 0,33 db joghurt baktérium kapszula 1/3 kapszula
- 50 g meggy utólag keverjük a kész "joghurthoz"
Így készítsd!
- Az alap hozzávalóit a Vegital növényi italkészítőbe tesszük és elindítjuk a száraz magtej programot. Amikor elkészült a géphez kapott szűrő segítségével átszűrjük.
- A növényi italkészítő gépet elöblítjük, és visszatesszük bele a "tejet" (ekkor, aki szeretné átszűrheti másodszor is, akár egy sűrűbb szövésű szűrön is).
- Hozzáadjuk a konjac lisztet és a mézet, és elindítjuk a Juice programot. Ezután átöntjük a Vegital fermentáló edénybe és hagyjuk 42 fokra hűlni (nagy segítség ilyenkor egy hőmérő, amivel a pontos hőfokot ki lehet mérni).
- Végül 1/3-ad kapszula joghurt kultúrát elkeverünk kevés vízzel, majd a lehűlt "joghurt" alaphoz adjuk.
- Bekapcsoljuk a fermentáló gépet, beállítjuk a joghurt programot, 10 órát adunk meg időnek.
- Miután elkészült kb. 50 g meggyet félbe/negyedekbe vágunk és a joghurthoz keverjük. Egy igazán gyümölcsös, ízletes, tejtől, mindenféle ízfokozóktól mentes krémes, lágy "joghurtot" kapunk. 🙂

További információk
Vaderna Virág receptje
www.izmorzsak.blog.hu TIPP: 40-42 fokot érdemes tényleg kivárni, nagyban befolyásolja a "joghurt" sikerességét a pontosan megválasztott hőfok.
TIPP: joghurt programnál a gép 8 órát ajánl, azonban növényi "tejeknél" ez kevés lehet, ezért állítottam neki +2 órát.
TIPP: a hűtési funkciót is bekapcsoltam a gépen, kb. 2 óra alatt lehűtötte 10 fok alá a gép a "joghurtot", így már bátran raktam be a hűtőbe.
TIPP: másnap még kicsit sűrűsödött, az állag és íz pont olyan volt, mint amit elképzeltem, de ha valakinek nem elég sűrű, akkor még hidegen is lehet tovább sűríteni konjac liszttel.
TIPP: konjac liszt helyett lehet használni más sűrítőt is pl. nyílgyökérlisztet (ebből biztosan több kell, de még ezzel nem próbáltam).
www.izmorzsak.blog.hu TIPP: 40-42 fokot érdemes tényleg kivárni, nagyban befolyásolja a "joghurt" sikerességét a pontosan megválasztott hőfok.
TIPP: joghurt programnál a gép 8 órát ajánl, azonban növényi "tejeknél" ez kevés lehet, ezért állítottam neki +2 órát.
TIPP: a hűtési funkciót is bekapcsoltam a gépen, kb. 2 óra alatt lehűtötte 10 fok alá a gép a "joghurtot", így már bátran raktam be a hűtőbe.
TIPP: másnap még kicsit sűrűsödött, az állag és íz pont olyan volt, mint amit elképzeltem, de ha valakinek nem elég sűrű, akkor még hidegen is lehet tovább sűríteni konjac liszttel.
TIPP: konjac liszt helyett lehet használni más sűrítőt is pl. nyílgyökérlisztet (ebből biztosan több kell, de még ezzel nem próbáltam).

