Meggyes "joghurt"- a joghurt összetevőinek arányát nem szükséges átváltani
1l"joghurt" alap
1teáskanálkonjak liszt6 g
1evőkanál méz
0,5dlvíz
0,33dbjoghurt baktérium kapszula1/3 kapszula
50gmeggyutólag keverjük a kész "joghurthoz"
Instructions
Az alap hozzávalóit a Vegital növényi italkészítőbe tesszük és elindítjuk a száraz magtej programot. Amikor elkészült a géphez kapott szűrő segítségével átszűrjük.
A növényi italkészítő gépet elöblítjük, és visszatesszük bele a "tejet" (ekkor, aki szeretné átszűrheti másodszor is, akár egy sűrűbb szövésű szűrön is).
Hozzáadjuk a konjac lisztet és a mézet, és elindítjuk a Juice programot. Ezután átöntjük a Vegital fermentáló edénybe és hagyjuk 42 fokra hűlni (nagy segítség ilyenkor egy hőmérő, amivel a pontos hőfokot ki lehet mérni).
Végül 1/3-ad kapszula joghurt kultúrát elkeverünk kevés vízzel, majd a lehűlt "joghurt" alaphoz adjuk.
Bekapcsoljuk a fermentáló gépet, beállítjuk a joghurt programot, 10 órát adunk meg időnek.
Miután elkészült kb. 50 g meggyet félbe/negyedekbe vágunk és a joghurthoz keverjük. Egy igazán gyümölcsös, ízletes, tejtől, mindenféle ízfokozóktól mentes krémes, lágy "joghurtot" kapunk. :)
Notes
Vaderna Virág receptje
www.izmorzsak.blog.huTIPP: 40-42 fokot érdemes tényleg kivárni, nagyban befolyásolja a "joghurt" sikerességét a pontosan megválasztott hőfok.
TIPP: joghurt programnál a gép 8 órát ajánl, azonban növényi "tejeknél" ez kevés lehet, ezért állítottam neki +2 órát.
TIPP: a hűtési funkciót is bekapcsoltam a gépen, kb. 2 óra alatt lehűtötte 10 fok alá a gép a "joghurtot", így már bátran raktam be a hűtőbe.
TIPP: másnap még kicsit sűrűsödött, az állag és íz pont olyan volt, mint amit elképzeltem, de ha valakinek nem elég sűrű, akkor még hidegen is lehet tovább sűríteni konjac liszttel.
TIPP: konjac liszt helyett lehet használni más sűrítőt is pl. nyílgyökérlisztet (ebből biztosan több kell, de még ezzel nem próbáltam).