Go Back
+ servings
Nyomtatás

Meggyes "joghurt"

Finom, kanalazható, krémes joghurt, amibe utólag is tettünk meggydarabokat. Bármilyen gyümölccsel elkészíthető finomság.
Elkészítési idő 10 minutes
Főzési idő 35 minutes
Összes idő 55 minutes
Mennyiség/űrtartalom 1.3 l

Alapanyagok

"Joghurt" alap

  • 90 g kókuszreszelék
  • 100 g blansírozott mandula
  • 80 g kókuszolaj
  • 200 g meggy vagy bármilyen gyümölcs
  • 2 teáskanál 1:4 édesítő
  • 0,25 teáskanál ízlés szerint
  • víz a maximum jelig

Meggyes "joghurt"- a joghurt összetevőinek arányát nem szükséges átváltani

  • 1 l "joghurt" alap
  • 1 teáskanál konjak liszt 6 g
  • 1 evőkanál méz
  • 0,5 dl víz
  • 0,33 db joghurt baktérium kapszula 1/3 kapszula
  • 50 g meggy utólag keverjük a kész "joghurthoz"

Így készítsd!

  1. Az alap hozzávalóit a Vegital növényi italkészítőbe tesszük és elindítjuk a száraz magtej programot. Amikor elkészült a géphez kapott szűrő segítségével átszűrjük.
  2. A növényi italkészítő gépet elöblítjük, és visszatesszük bele a "tejet" (ekkor, aki szeretné átszűrheti másodszor is, akár egy sűrűbb szövésű szűrön is).
  3. Hozzáadjuk a konjac lisztet és a mézet, és elindítjuk a Juice programot. Ezután átöntjük a Vegital fermentáló edénybe és hagyjuk 42 fokra hűlni (nagy segítség ilyenkor egy hőmérő, amivel a pontos hőfokot ki lehet mérni).
  4. Végül 1/3-ad kapszula joghurt kultúrát elkeverünk kevés vízzel, majd a lehűlt "joghurt" alaphoz adjuk.
  5. Bekapcsoljuk a fermentáló gépet, beállítjuk a joghurt programot, 10 órát adunk meg időnek.
  6. Miután elkészült kb. 50 g meggyet félbe/negyedekbe vágunk és a joghurthoz keverjük. Egy igazán gyümölcsös, ízletes, tejtől, mindenféle ízfokozóktól mentes krémes, lágy "joghurtot" kapunk. :)

Jegyzetek

Vaderna Virág receptje
www.izmorzsak.blog.hu

TIPP: 40-42 fokot érdemes tényleg kivárni, nagyban befolyásolja a "joghurt" sikerességét a pontosan megválasztott hőfok.
TIPP: joghurt programnál a gép 8 órát ajánl, azonban növényi "tejeknél" ez kevés lehet, ezért állítottam neki +2 órát.
TIPP: a hűtési funkciót is bekapcsoltam a gépen, kb. 2 óra alatt lehűtötte 10 fok alá a gép a "joghurtot", így már bátran raktam be a hűtőbe.
TIPP: másnap még kicsit sűrűsödött, az állag és íz pont olyan volt, mint amit elképzeltem, de ha valakinek nem elég sűrű, akkor még hidegen is lehet tovább sűríteni konjac liszttel.
TIPP: konjac liszt helyett lehet használni más sűrítőt is pl. nyílgyökérlisztet (ebből biztosan több kell, de még ezzel nem próbáltam).