Kovászos csokoládékenyér
Ez a sütemény a csokoládéimádók egyik kedvence lesz. Isteni kiegészítője egy pohár növényi italnak.
Elkészítési idő 15 minutes
Főzési idő 25 minutes
Összes idő 1 hour 5 minutes
Mennyiség/űrtartalom 1.3 l
Alapanyagok
Növényi ital:
- 25 g zabpehely
- 5 g kókuszreszelék
- 5 g mandula és kesudió vegyesen
- édesítő /eritrit ízlés szerint
- 1 csipetnyi só
- víz a maximum jelzésig
Sütemény száraz hozzávalói:
- 60 g finomliszt
- 10 g kakaópor
- 2 g szódabikarbóna
- 2 g sütőpor
- 1 g só
Sütemény folyékony hozzávalói:
- 60 g aktív madre kovász (anyakovász) (50% hidratáltságú)
- 100 ml növényi ital
- 40 g kókuszolaj (olvasztva)
- 1 db tojás
- 67 g cukor
- pár csepp vanília esszencia (vagy vaníliarúd kikapart belseje vagy vaníliás cukor)
- 40 g étcsokoládé (olvasztott, magas kakaótartalmú)
Így készítsd!
-
A tejpótló hozzávalóit a Vegital növényi italkészítő tartályába tesszük. Ráillesztjük a gép fejét, kiválasztjuk a megfelelő programot és elindítjuk. Program: "száraz mag", "áztatott mag", "soymilk", "five grain" A program lejárta után a kész italt beleöntjük a géphez tartozó szűrőkancsóba. A szűrleményt spatulával kinyomkodjuk.
-
A sütemény szárazanyagait alaposan összekeverjük.
-
A folyékony hozzávalókat felsorolás sorrendjében egyneművé keverjük, a végén az olvasztott csokoládét is hozzáadjuk (ne legyen túl meleg).
-
Ezután mehet bele a szárazanyagkeverék.
-
Alaposan összedolgozzuk az egészet, csomómentesre.
-
Ízlés szerint gazdagíthatjuk magvakkal, aszalt gyümölcsökkel.
-
Egy sütőpapírral kibélelt formába simítjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 25-30 percig) sütjük.
-
Ez nem nagy adag (kb. 8 szelet), a háromszoros mennyiség 24 db muffint tesz ki, annak is nagyon finom.
Jegyzetek
N. Gréti receptje-Tavaszi receptverseny helyezett