Go Back
+ servings
Nyomtatás

Kovászos csokoládékenyér

Ez a sütemény a csokoládéimádók egyik kedvence lesz. Isteni kiegészítője egy pohár növényi italnak.
Elkészítési idő 15 minutes
Főzési idő 25 minutes
Összes idő 1 hour 5 minutes
Mennyiség/űrtartalom 1.3 l

Alapanyagok

Növényi ital:

  • 25 g zabpehely
  • 5 g kókuszreszelék
  • 5 g mandula és kesudió vegyesen
  • édesítő /eritrit ízlés szerint
  • 1 csipetnyi
  • víz a maximum jelzésig

Sütemény száraz hozzávalói:

  • 60 g finomliszt
  • 10 g kakaópor
  • 2 g szódabikarbóna
  • 2 g sütőpor
  • 1 g

Sütemény folyékony hozzávalói:

  • 60 g aktív madre kovász (anyakovász) (50% hidratáltságú)
  • 100 ml növényi ital
  • 40 g kókuszolaj (olvasztva)
  • 1 db tojás
  • 67 g cukor
  • pár csepp vanília esszencia (vagy vaníliarúd kikapart belseje vagy vaníliás cukor)
  • 40 g étcsokoládé (olvasztott, magas kakaótartalmú)

Így készítsd!

  1. A tejpótló hozzávalóit a Vegital növényi italkészítő tartályába tesszük. Ráillesztjük a gép fejét, kiválasztjuk a megfelelő programot és elindítjuk. Program: "száraz mag", "áztatott mag", "soymilk", "five grain" A program lejárta után a kész italt beleöntjük a géphez tartozó szűrőkancsóba. A szűrleményt spatulával kinyomkodjuk.
  2. A sütemény szárazanyagait alaposan összekeverjük.
  3. A folyékony hozzávalókat felsorolás sorrendjében egyneművé keverjük, a végén az olvasztott csokoládét is hozzáadjuk (ne legyen túl meleg).
  4. Ezután mehet bele a szárazanyagkeverék.
  5. Alaposan összedolgozzuk az egészet, csomómentesre.
  6. Ízlés szerint gazdagíthatjuk magvakkal, aszalt gyümölcsökkel.
  7. Egy sütőpapírral kibélelt formába simítjuk, és 175 fokra előmelegített sütőben tűpróbáig (kb. 25-30 percig) sütjük.
  8. Ez nem nagy adag (kb. 8 szelet), a háromszoros mennyiség 24 db muffint tesz ki, annak is nagyon finom.

Jegyzetek

N. Gréti receptje-Tavaszi receptverseny helyezett