Köles körözött
A körözött eredetileg túróból kevert, tápláló harapnivaló, amit önmagában, kenyérre kenve, zöldségekbe töltve fogyasztunk. Erjesztett kölesből próbáltunk egy hasonló ízvilágú krémet készíteni.
Elkészítési idő 5 minutes
Főzési idő 15 minutes
Összes idő 44 minutes
Mennyiség/űrtartalom 500 g
Alapanyagok
Főtt köles
- 200 g köles
- 600 ml víz
- 1 mokkáskanál só
Erjesztett köles
- 550 g főtt köles
- 1 dl növényi ital
- 0,5 mokkáskanál nádcukor
- 1/3 db krémsajt baktérium kultúra
- 1/3 db gyúrtsajt baktérium kultúra
Körözött
- 550 g erjesztett köles
- 1 mokkáskanál bors
- 1 kiskanál őrölt pirospaprika
- 1 mokkáskanál só
- 0,5 mokkáskanál ételízesítő
- 1 kiskanál mustár
- 1 db lilahagyma (közepes)
- 1 szál újhagyma
Így készítsd!
-
A kölest jól átmossuk, majd háromszoros mennyiségű vízben, pici sóval megfőzzük 15-20 perc alatt. Ha Smart Chefben készítjük, Cooking programon 15 perc.
-
Megvárjuk míg a köles langyosra hűl és a fermentáló tartályába adagoljuk.
-
Szobahőmérsékletű növényi italban elkeverjük a baktériumkultúrákat és a köleshez öntjük.
-
Kimchi programon 25 órát erjesztjük. Nyomjuk be a Cooling funkciót is.
-
25 óra után a már savanyú köleshez keverjük a fűszereket, és a felaprított zöldségeket.
-
A fűszerezés egyéni ízlés szerint változtatható, igény szerint tovább gazdagítható például őrölt fűszerköménnyel.