A körözött eredetileg túróból kevert, tápláló harapnivaló, amit önmagában, kenyérre kenve, zöldségekbe töltve fogyasztunk. Erjesztett kölesből próbáltunk egy hasonló ízvilágú krémet készíteni.
Elkészítési idő5minutes
Főzési idő15minutes
Összes idő44minutes
Mennyiség/űrtartalom500g
Alapanyagok
Főtt köles
200gköles
600mlvíz
1 mokkáskanálsó
Erjesztett köles
550gfőtt köles
1dlnövényi ital
0,5mokkáskanálnádcukor
1/3dbkrémsajt baktérium kultúra
1/3dbgyúrtsajt baktérium kultúra
Körözött
550gerjesztett köles
1 mokkáskanálbors
1kiskanálőrölt pirospaprika
1mokkáskanálsó
0,5mokkáskanálételízesítő
1kiskanálmustár
1dblilahagyma(közepes)
1szálújhagyma
Így készítsd!
A kölest jól átmossuk, majd háromszoros mennyiségű vízben, pici sóval megfőzzük 15-20 perc alatt.
Ha Smart Chefben készítjük, Cooking programon 15 perc.
Megvárjuk míg a köles langyosra hűl és a fermentáló tartályába adagoljuk.
Szobahőmérsékletű növényi italban elkeverjük a baktériumkultúrákat és a köleshez öntjük.
Kimchi programon 25 órát erjesztjük. Nyomjuk be a Cooling funkciót is.
25 óra után a már savanyú köleshez keverjük a fűszereket, és a felaprított zöldségeket.
A fűszerezés egyéni ízlés szerint változtatható, igény szerint tovább gazdagítható például őrölt fűszerköménnyel.