Go Back
+ servings
Nyomtatás

Köles körözött

A körözött eredetileg túróból kevert, tápláló harapnivaló, amit önmagában, kenyérre kenve, zöldségekbe töltve fogyasztunk. Erjesztett kölesből próbáltunk egy hasonló ízvilágú krémet készíteni.
Elkészítési idő 5 minutes
Főzési idő 15 minutes
Összes idő 44 minutes
Mennyiség/űrtartalom 500 g

Alapanyagok

Főtt köles

  • 200 g köles
  • 600 ml víz
  • 1 mokkáskanál

Erjesztett köles

  • 550 g főtt köles
  • 1 dl növényi ital
  • 0,5 mokkáskanál nádcukor
  • 1/3 db krémsajt baktérium kultúra
  • 1/3 db gyúrtsajt baktérium kultúra

Körözött

  • 550 g erjesztett köles
  • 1 mokkáskanál bors
  • 1 kiskanál őrölt pirospaprika
  • 1 mokkáskanál
  • 0,5 mokkáskanál ételízesítő
  • 1 kiskanál mustár
  • 1 db lilahagyma (közepes)
  • 1 szál újhagyma

Így készítsd!

  1. A kölest jól átmossuk, majd háromszoros mennyiségű vízben, pici sóval megfőzzük 15-20 perc alatt. Ha Smart Chefben készítjük, Cooking programon 15 perc.
  2. Megvárjuk míg a köles langyosra hűl és a fermentáló tartályába adagoljuk.
  3. Szobahőmérsékletű növényi italban elkeverjük a baktériumkultúrákat és a köleshez öntjük.
  4. Kimchi programon 25 órát erjesztjük. Nyomjuk be a Cooling funkciót is.
  5. 25 óra után a már savanyú köleshez keverjük a fűszereket, és a felaprított zöldségeket.
  6. A fűszerezés egyéni ízlés szerint változtatható, igény szerint tovább gazdagítható például őrölt fűszerköménnyel.