„Kefir” kesudióból

"Kefir" kesudióból

A kesudóból készült kefir, éppúgy, mint a bocitejes változat, krémes állagú, íze enyhén savanyú. A kefir baktériumok hozzájárulnak a kellemes aroma kialakításához.
Elkészítési idő 10 minutes
Főzési idő 30 minutes
Összes idő 56 minutes
Mennyiség/űrtartalom 1.3 liter

Alapanyagok

A „tejszín”alaphoz:

  • 100 g kesudió 2 AP
  • 36 g kókuszreszelék 1 AP
  • 80 g köles 1 AP (opcionális, elhagyható)
  • 60 g kókuszzsír
  • 20 g eritrit 1 csapott evőkanál
  • 1 g himalája só 0,5 mokkáskanál
  • víz a minimum és maximum jelzés közé

"Kesukefir"- a kefir összetevőinek arányát nem szükséges átváltani

  • 1 db kefir baktérium kultúra lehet kevesebb is,de így az eredmény jó pezsgős
  • 1 liter "kesutejszín"

Így készítsd!

A „tejszín” alap:

  1. Az összes hozzávalót a Vegital növényi italkészítő gép tartályába tesszük. Ráillesztjük a gép fejét, kiválasztjuk a megfelelő programot és elindítjuk. Program: "kása", "sűrítők", "cereal"
  2. A program lejárta után a kész „tejszínt” bele öntjük a géphez tartozó szűrőkancsóba. A szűrleményt spatulával kinyomkodjuk.
  3. A megmaradt szárazanyag kiválóan alkalmas liszt, sütemény készítésére, de akár sütemény tölteléket is összeállíthatunk belőle. Lehet muffin, tortalap, vagy kevert sütemény is. A „tejszínhelyettesítőt” 30-35 fokra lehűtjük és a fermentáló tartályába tesszük.

„Kesukefir”:

  1. A kihűlt, leszűrt alapba tesszük a kefir kultúrát, 1 kapszulát használunk. A Vegital fermentálón kiválasztjuk a Kimchi készítő programot és minimum 16 órára állítjuk. (ha nem elég pezsgős rátehetünk még 1-2 órát).
  2. Ha lejárt a program, botmixerrel habosíthatjuk, valamint amennyiben nem találjuk elég sűrűnek, krémesnek, hozzá keverhetjük a további sűrítőket. (például 5 g xantán/vagy konjak liszt) Csatos üvegbe kanalazzuk és fogyasztásig hűtőben tároljuk . Hűtés alatt még tovább sűrűsödik.
  3. Tipp: Mindig kóstolni kell közben, mert lehet, hogy nektek már előbb is elég savanyú az eredmény, ez megint csak ízlés kérdése. Ilyenkor az időt rövidebbre vehetitek újraindítással, illetve leállíthatjátok a programot.

A tejmentesreceptek.hu oldalon található receptek, fotók és további tartalmak felhasználása részben, vagy egészben, kizárólag a Vegital írásos engedélyével történhet. A tartalmak engedély nélküli publikációja jogi következményeket von maga után.

Recept kereső
Legújabb receptek