"Kefir" kesudióból
A kesudóból készült kefir, éppúgy, mint a bocitejes változat, krémes állagú, íze enyhén savanyú. A kefir baktériumok hozzájárulnak a kellemes aroma kialakításához.
Elkészítési idő 10 minutes
Főzési idő 30 minutes
Összes idő 56 minutes
Mennyiség/űrtartalom 1.3 liter
Alapanyagok
A „tejszín”alaphoz:
- 100 g kesudió 2 AP
- 36 g kókuszreszelék 1 AP
- 80 g köles 1 AP (opcionális, elhagyható)
- 60 g kókuszzsír
- 20 g eritrit 1 csapott evőkanál
- 1 g himalája só 0,5 mokkáskanál
- víz a minimum és maximum jelzés közé
"Kesukefir"- a kefir összetevőinek arányát nem szükséges átváltani
- 1 db kefir baktérium kultúra lehet kevesebb is,de így az eredmény jó pezsgős
- 1 liter "kesutejszín"
Így készítsd!
A „tejszín” alap:
-
Az összes hozzávalót a Vegital növényi italkészítő gép tartályába tesszük. Ráillesztjük a gép fejét, kiválasztjuk a megfelelő programot és elindítjuk. Program: "kása", "sűrítők", "cereal"
-
A program lejárta után a kész „tejszínt” bele öntjük a géphez tartozó szűrőkancsóba. A szűrleményt spatulával kinyomkodjuk.
-
A megmaradt szárazanyag kiválóan alkalmas liszt, sütemény készítésére, de akár sütemény tölteléket is összeállíthatunk belőle. Lehet muffin, tortalap, vagy kevert sütemény is. A „tejszínhelyettesítőt” 30-35 fokra lehűtjük és a fermentáló tartályába tesszük.
„Kesukefir”:
-
A kihűlt, leszűrt alapba tesszük a kefir kultúrát, 1 kapszulát használunk. A Vegital fermentálón kiválasztjuk a Kimchi készítő programot és minimum 16 órára állítjuk. (ha nem elég pezsgős rátehetünk még 1-2 órát).
-
Ha lejárt a program, botmixerrel habosíthatjuk, valamint amennyiben nem találjuk elég sűrűnek, krémesnek, hozzá keverhetjük a további sűrítőket. (például 5 g xantán/vagy konjak liszt) Csatos üvegbe kanalazzuk és fogyasztásig hűtőben tároljuk . Hűtés alatt még tovább sűrűsödik.
-
Tipp: Mindig kóstolni kell közben, mert lehet, hogy nektek már előbb is elég savanyú az eredmény, ez megint csak ízlés kérdése. Ilyenkor az időt rövidebbre vehetitek újraindítással, illetve leállíthatjátok a programot.