A kesudóból készült kefir, éppúgy, mint a bocitejes változat, krémes állagú, íze enyhén savanyú. A kefir baktériumok hozzájárulnak a kellemes aroma kialakításához.
"Kesukefir"- a kefir összetevőinek arányát nem szükséges átváltani
1dbkefir baktérium kultúralehet kevesebb is,de így az eredmény jó pezsgős
1liter"kesutejszín"
Így készítsd!
A „tejszín” alap:
Az összes hozzávalót a Vegital növényi italkészítő gép tartályába tesszük. Ráillesztjük a gép fejét, kiválasztjuk a megfelelő programot és elindítjuk.
Program: "kása", "sűrítők", "cereal"
A program lejárta után a kész „tejszínt” bele öntjük a géphez tartozó szűrőkancsóba. A szűrleményt spatulával kinyomkodjuk.
A megmaradt szárazanyag kiválóan alkalmas liszt, sütemény készítésére, de akár sütemény tölteléket is összeállíthatunk belőle. Lehet muffin, tortalap, vagy kevert sütemény is.
A „tejszínhelyettesítőt” 30-35 fokra lehűtjük és a fermentáló tartályába tesszük.
„Kesukefir”:
A kihűlt, leszűrt alapba tesszük a kefir kultúrát, 1 kapszulát használunk.
A Vegital fermentálón kiválasztjuk a Kimchi készítő programot és minimum 16 órára állítjuk. (ha nem elég pezsgős rátehetünk még 1-2 órát).
Ha lejárt a program, botmixerrel habosíthatjuk, valamint amennyiben nem találjuk elég sűrűnek, krémesnek, hozzá keverhetjük a további sűrítőket. (például 5 g xantán/vagy konjak liszt)
Csatos üvegbe kanalazzuk és fogyasztásig hűtőben tároljuk . Hűtés alatt még tovább sűrűsödik.
Tipp: Mindig kóstolni kell közben, mert lehet, hogy nektek már előbb is elég savanyú az eredmény, ez megint csak ízlés kérdése. Ilyenkor az időt rövidebbre vehetitek újraindítással, illetve leállíthatjátok a programot.