"Joghurt" kesudióból és mandulából
Egy finom joghurt alap, ami önmagában is nagyon ízletes, de tovább is dolgozható finom növényi "sajthelyettesítővé".
Elkészítési idő 10 minutes
Főzési idő 30 minutes
Összes idő 52 minutes
Mennyiség/űrtartalom 1.3 liter
Alapanyagok
Kesu-mandula ital összetevői
- 100 g kesudió
- 100 g mandula
- 1 teáskanál napraforgó lecitin
- 2 teáskanál Gál glicin
- 1 teáskanál agar-agar
- 1/2 kávéskanál himalája só
- víz a maximum jelzésig
"Joghurt" hozzávalói- a joghurt összetevőinek arányát nem szükséges átváltani
- 1 l kesu-mandula ital
- 1 evőkanál méz vagy agavé szirup
- 1 teáskanál pektin
- 1 teáskanál xantán
- 1-2 teáskanál Gál glicin
- 1 db joghurt baktérium kapszula
- 2 evőkanál Gál kollagén peptid
- 1 teáskanál citromlé
Így készítsd!
-
A hozzávalókat a Vegital növényi italkészítő tartályába rakjuk és elindítjuk a száraz gabona programot.(Five grain, Dry bean). Ha elkészült, nem szűrjük le.
-
Az elkészült italt visszahűtjük 42 fokra.
-
1 liter tejhez,hozzáadjuk a mézet, a xantánt, a pektint, botmixerrel krémes állagúra dolgozzuk, hozzáadjuk az oltóanyagot, melyet kevés vízben jól elkeverjük és hozzáöntjük a „tejszínhez”.
-
A Vegital fermentáló tartályába öntjük,kiválasztjuk a Joghurt készítő programot 12-16 órára állítjuk.
-
Ha lejárt a program hozzá adjuk a kollagént, amit 1 evőkanálnyi joghurttal jól kikeverünk, majd hozzáöntjük a többi „joghurthoz” . Citromlével ízesítjük.
-
Csomómentesre keverjük , csatos üvegbe kanalazzuk hűtőben tároljuk fogyasztásig.
-
Ha hígnak találjuk 1 teáskanál konjac liszttel sűríthetjük.
-
Ezen a linken található a "sajt" elkészítése: https://tejmentesreceptek.hu/recept/novenyi-sajthelyettesito-parmezan-izesitessel/
Jegyzetek
Mojzes Éva receptje (https://mojzeske.blogspot.com/)
Te is kanalaznál ilyen finom tejmentes joghurthelyettesítőt? Kattints IDE!