A kakaópor tisztított, hántolt és pörkölt kakaóbabból nyert por, aminek (szárazanyagra számítva) legalább 10% kakaóvajat kell tartalmaznia.
Tulajdonképpen a kakaóbab fogyasztásra szánt változata. A sima kakaópor enyhén savas, ezért kelt kesernyés ízhatást. Az egyes kakaóporok, a kakaóbab fajtájától függően más-más ízvilággal és színárnyalattal rendelkeznek.
A holland kakaópor abban különbözik a sima kakaótól, hogy kevésbé savas. Ezért fontos, hogy a sütemények tésztájába, amit ezzel a kakaóporral készítünk sütőpor kerüljön, így nem egy lapos, hanem könnyű, levegős tésztát lapunk sütés után.
Lúgosított kakaónak is nevezik, mert kálium-karbonátos oldattal mossák át, így lesz semleges pH értékű. A holland kakaó színe sötétebb árnyalatú, mint a sima kakaópor.
A holland kakaópor használatával csokoládésabb ízhatást érhetünk el ételeinkben, italainkban.
https://www.vegital.hu/kakaopor-22-24-holland-250-g