Fermentált vegyes zöldség tormával és gyömbérrel
Vegyes zöldségekből készült, kiváló savanyúság lesz belőle, ami önállóan, vagy köretként is fogyasztható.
Elkészítési idő 15 minutes
Főzési idő 28 minutes
Összes idő 43 minutes
Mennyiség/űrtartalom 4 fő
Alapanyagok
Zöldségek
- 200 g retek 2 csomag
- 250 g karalábé
- 1 csomag újhagyma
- 10 cm torma darab
- 6 cm gyömbér friss
- 1 kiskanál színes bors
- 1 kiskanál korriander
- 10 db boróka bogyó
- hing opcionális *
Felöltőlé
- 1 evőkanál só
- 1 kiskanál méz
- 1 db mezophil baktérium kultúra
- 5-6 dl víz
Így készítsd!
-
A retket felkarikázzuk, a karalábét vékony – kb 1,5 x 1,5 cm-es szeletekre vágjuk,felaprózzuk az újhagymát.
-
Ezeket sorban belerétegezzük a Vegital fermentáló tartályába. Erre jön egy sor vékonyan felkarikázott torma (kb 10 cm-es darab) és egy 6 cm-es, hasonlóan feldarabolt (nagyon vékonyra szeletelt) friss gyömbér.Megszórjuk színes bors keverékkel, koriander maggal, 10 szem boróka bogyóval és hinggel.
-
A felöntőlé hozzávalóit összekeverjük és ráöntjük a zöldségekre úgy, hogy ellepje őket. (ha kevésnek bizonyul, önthetünk hozzá egy kis vizet.)
-
Kimchi programon fermentáljuk.
-
* hing (a hing egy ajurvédikus hagymapótló fűszer, ami FODMAP diétában, azaz fruktán érzékenységben, galaktooligoszacharid emésztési elégtelenségben szenvedőknek remek alternatíva a tiltott vöröshagymával és fokhagymával szemben. Egyéb nevei: asafoetida, vagy ördöggyökér. Remekül pótolja a hagymákat.)