Go Back
+ servings
Print

Fermentált vegyes zöldség tormával és gyömbérrel

Vegyes zöldségekből készült, kiváló savanyúság lesz belőle, ami önállóan, vagy köretként is fogyasztható.
Prep Time 15 perc
Cook Time 1 day 4 óra
Total Time 1 day 4 óra 15 perc
Servings 4

Ingredients

Zöldségek

  • 200 g retek 2 csomag
  • 250 g karalábé
  • 1 csomag újhagyma
  • 10 cm torma darab
  • 6 cm gyömbér friss
  • 1 kiskanál színes bors
  • 1 kiskanál korriander
  • 10 db boróka bogyó
  • hing opcionális *

Felöltőlé

  • 1 evőkanál
  • 1 kiskanál méz
  • 1 db mezophil baktérium kultúra
  • 5-6 dl víz

Instructions

  • A retket felkarikázzuk, a karalábét vékony – kb 1,5 x 1,5 cm-es szeletekre vágjuk,felaprózzuk az újhagymát.
  • Ezeket sorban belerétegezzük a Vegital fermentáló tartályába. Erre jön egy sor vékonyan felkarikázott torma (kb 10 cm-es darab) és egy 6 cm-es, hasonlóan feldarabolt (nagyon vékonyra szeletelt) friss gyömbér.Megszórjuk színes bors keverékkel, koriander maggal, 10 szem boróka bogyóval és hinggel.
  • A felöntőlé hozzávalóit összekeverjük és ráöntjük a zöldségekre úgy, hogy ellepje őket. (ha kevésnek bizonyul, önthetünk hozzá egy kis vizet.)
  • Kimchi programon fermentáljuk.
  • * hing (a hing egy ajurvédikus hagymapótló fűszer, ami FODMAP diétában, azaz fruktán érzékenységben, galaktooligoszacharid emésztési elégtelenségben szenvedőknek remek alternatíva a tiltott vöröshagymával és fokhagymával szemben. Egyéb nevei: asafoetida, vagy ördöggyökér. Remekül pótolja a hagymákat.)