Fermentált köles
A köles egy fantasztikus, sokoldalúan felhasználható alapanyag. Túróra emlékeztető, savanyú tölteléket készítettünk belőle. Ez az alap tovább gazdagítható sós vagy édes irányban.
Elkészítési idő 5 minutes
Főzési idő 15 minutes
Összes idő 45 minutes
Mennyiség/űrtartalom 4 adag
Alapanyagok
Főtt köles
- 200 g köles
- 600 ml víz
- 1 mokkáskanál só
Fermentált köles
- 550 g főtt köles
- 1 dl növényi tejhelyettesítő
- 0,5 mokkáskanál nádcukor
- 1/3 db krémsajt baktérium kultúra
- 1/3 db gyúrtsajt baktérium kultúra
Így készítsd!
-
A kölest jól átmossuk, majd háromszoros mennyiségű vízben, pici sóval megfőzzük 15-20 perc alatt. Ha Smart Chefben készítjük, Cooking programon 15 perc.
-
Megvárjuk míg a köles langyosra hűl és a fermentáló tartályába adagoljuk.
-
Szobahőmérsékletű növényi italban elkeverjük a baktériumkultúrákat és a köleshez öntjük.
-
Kimchi programon 25 órát erjesztjük. Nyomjuk be a Cooling funkciót is.
-
A savanyított kölesből készíthetünk tölteléket tésztához, gazdagíthatjuk vaníliával, mazsolával, de használhatjuk sós kenőkrémként is.