Az eper a tavasz első gyümölcsei között szerepel. Ha szeretnénk a hideg időkre is megőrizni finom ízét, érdemes pár üveg lekvárt, dzsemet főzni belőle.
A Vegital növényi italkészítőiben pillanatok alatt varázsolhatunk finom gyümölcsdzsemeket a kamra polcaira.
percElőkészítési idő 15 minutes minutes
percFőzési idő 30 minutes minutes
Összesen 1 hour hour 9 minutes minutes
Mennyiség/űrtartalom: 1.3 l
Hozzávalók
- 800 g eper
- 1 kiskanál 10 %-os ecet
- 220 ml víz
- 200 g eritrit
- 1,5 evőkanál citruspektin (utólag turmixoljuk a dzsembe)
Így készítsd!
- A 10%-os ecetet oszlassuk el a Vegital növényi italkészítő tartály alján. (Ezzel megelőzhetjük a letapadást.)
- Az epret mossuk meg, csumázzuk ki, daraboljuk fel, majd tegyük a Vegital növényi italkészítőbe a vízzel együtt.
- Miután ez a két hozzávaló a tartályban van, daráljuk össze az egészet a Fruit Juice/Blend programmal. Ha ez lejárt, indítsuk el a Jam/Baby food/Corn Juice funkciót (készülékenként eltérő lehet a program).
- A főző program végén ne lepődjünk meg, mivel vizet adtunk a gyümölcshöz a végeredmény meglehetősen híg, ezért van szükség a pektinre. Az eritritben keverjük el a pektint, majd oszlassuk el a lekvárban és a Juice vagy Blend programmal, esetleg botmixerrel daráljuk hozzá, hogy alaposan elegyedjen, és csomómentes legyen. *A lent leírt hideg tányér próba meghatározza majd, hogy kell-e még hozzá pektin.
- A kész dzsemet tegyük csírátlanított üvegekbe, zárjuk le, fordítsuk fejre és hagyjuk dunsztban kihűlni.
További információk
Fontos tudni:
A gyümölcs keménysége/puhasága, lé és cukortartalma eltérő lehet, így a víz, az eritrit és a pektin adagolásakor tekintettel kell lenni az aktuális alapanyag tulajdonságaira! *A lekvár végleges sűrűségét úgy tudjuk ellenőrizni, hogy még az üvegbe töltés előtt egy hideg tányér szélére cseppentünk egy kiskanálnyi mennyiséget a forró lekvárból. Amikor kihűl, érzékelhetővé válik a várható végleges állag és íz. A pektin a növényekben, főleg a gyümölcsökben található, nem cukorszerű poliszacharid, egy emészthetetlen növényi rost. A pektin csak zselésíti a lekvárt anélkül, hogy az ízét befolyásolná.
A gyümölcs keménysége/puhasága, lé és cukortartalma eltérő lehet, így a víz, az eritrit és a pektin adagolásakor tekintettel kell lenni az aktuális alapanyag tulajdonságaira! *A lekvár végleges sűrűségét úgy tudjuk ellenőrizni, hogy még az üvegbe töltés előtt egy hideg tányér szélére cseppentünk egy kiskanálnyi mennyiséget a forró lekvárból. Amikor kihűl, érzékelhetővé válik a várható végleges állag és íz. A pektin a növényekben, főleg a gyümölcsökben található, nem cukorszerű poliszacharid, egy emészthetetlen növényi rost. A pektin csak zselésíti a lekvárt anélkül, hogy az ízét befolyásolná.