A 10%-os ecetet oszlassuk el a Vegital növényi italkészítő tartály alján. (Ezzel megelőzhetjük a letapadást.)
Az epret mossuk meg, csumázzuk ki, daraboljuk fel, majd tegyük a Vegital növényi italkészítőbe a vízzel együtt.
Miután ez a két hozzávaló a tartályban van, daráljuk össze az egészet a Fruit Juice/Blend programmal.
Ha ez lejárt, indítsuk el a Jam/Baby food/Corn Juice funkciót (készülékenként eltérő lehet a program).
A főző program végén ne lepődjünk meg, mivel vizet adtunk a gyümölcshöz a végeredmény meglehetősen híg, ezért van szükség a pektinre. Az eritritben keverjük el a pektint, majd oszlassuk el a lekvárban és a Juice vagy Blend programmal, esetleg botmixerrel daráljuk hozzá, hogy alaposan elegyedjen, és csomómentes legyen.
*A lent leírt hideg tányér próba meghatározza majd, hogy kell-e még hozzá pektin.
A kész dzsemet tegyük csírátlanított üvegekbe, zárjuk le, fordítsuk fejre és hagyjuk dunsztban kihűlni.