Diós-kávés kocka
A dió ital szűrleményéből készült ez a nem mindennapi finomság. Természetesen másik szűrleményt is használhatsz hozzá, tökéletesen működik törökmogyoróval, kesudióval, vagy akár mandulával is.
Isteni desszert, ami akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Elkészítési idő 20 minutes
Főzési idő 35 minutes
Összes idő 55 minutes
Mennyiség/űrtartalom 12 szelet
Alapanyagok
Tésztához
- 150 g Szafi édes sütemény lisztkeverék
- 100 g darált dió
- 6 db tojás
- 5 g szódabikarbóna
- 2 g aszkorbinsav
- 1 kávéskanál almaecet
- 35 g kókuszolaj
Töltelékhez
- 100 g dió ital szűrlemény
- 150 g kókuszolaj
- 2 db tojássárgája
- 100 g kókuszvirágcukor porrá őrölve
- 2 g vaníliapor vagy fél vaníliarúd kikapart belseje
- 50 ml feketekávé friss főzés
- 100 g darabolt dió
- 2 kiskanál rumaroma
- 50 g eritrit porrá őrölve
Csokimázhoz
- 35 g kakaó
- 70 g kókuszolaj
- 50 g eritrit
- 50 ml víz
Így készítsd!
Tészta
-
A sütőt 180 fokon előmelegítjük.
-
Kettéválasztjuk a tojásokat, külön tálba folyatjuk a fehérjét, egy másikba a sárgáját.
-
A fehérjéből kemény habot verünk.
-
Elkeverjük a lisztet a szódabikarbónával és az aszkorbinsavval, majd hozzáadjuk a tojás sárgájához.
-
Hozzáöntjük az almaecetet, a darált diót, és a zsiradékot, valamint a felvert tojáshab felét és robotgéppel alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges lazítani a tésztát, kevés vizet adhatunk hozzá.
-
A tojáshab másik felét egy habverővel, laza mozdulatokkal, könnyedén keverjük a tésztához, hogy a hab ne törjön össze.
-
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, és egyenletesen elosztjuk rajta egy spatula segítségével.
-
Végül tűpróbával meggyőződünk arról, hogy a tészta belseje is megsült-e, ha igen, kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk.
Krém
-
A két tojás sárgáját a darált kókuszvirág cukorral, az eritrittel, a diótej szűrleménnyel és az ízesítőkkel krémmé keverjük, közben hozzáadjuk a zsiradékot is, végül a darált diót és a fekete kávét is.
-
Legalább fél órára betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen és kenhető legyen.
Csokimáz
-
A csokimáz összetevőit alacsony hőfokon összefőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
Összeállítás
-
A kész, kihűlt piskótát hosszában kettévágjuk, a krémet kettéosztjuk, majd az egyik lapot megkenjük a krémmel úgy 1 cm vastagságban
-
Ráhelyezzük a másik lapot és azt is megkenjük a krém második felével.
-
A tetejére egyenletesen elosztjuk a csokoládémázt, dió darabokkal díszítjük, majd kockákra vágjuk.
Jegyzetek
Kíváncsi vagy milyen készüléket használunk a tejpótlók és szűrlemény készítéséhez? Kattints IDE!