Diós-kávés kocka

Diós-kávés kocka

A dió ital szűrleményéből készült ez a nem mindennapi finomság. Természetesen másik szűrleményt is használhatsz hozzá, tökéletesen működik törökmogyoróval, kesudióval, vagy akár mandulával is. Isteni desszert, ami akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Elkészítési idő 20 minutes
Főzési idő 35 minutes
Összes idő 55 minutes
Mennyiség/űrtartalom 12 szelet

Alapanyagok

Tésztához

  • 150 g Szafi édes sütemény lisztkeverék
  • 100 g darált dió
  • 6 db tojás
  • 5 g szódabikarbóna
  • 2 g aszkorbinsav
  • 1 kávéskanál almaecet
  • 35 g kókuszolaj

Töltelékhez

  • 100 g dió ital szűrlemény
  • 150 g kókuszolaj
  • 2 db tojássárgája
  • 100 g kókuszvirágcukor porrá őrölve
  • 2 g vaníliapor vagy fél vaníliarúd kikapart belseje
  • 50 ml feketekávé friss főzés
  • 100 g darabolt dió
  • 2 kiskanál rumaroma
  • 50 g eritrit porrá őrölve

Csokimázhoz

  • 35 g kakaó
  • 70 g kókuszolaj
  • 50 g eritrit
  • 50 ml víz

Így készítsd!

Tészta

  1. A sütőt 180 fokon előmelegítjük.
  2. Kettéválasztjuk a tojásokat, külön tálba folyatjuk a fehérjét, egy másikba a sárgáját.
  3. A fehérjéből kemény habot verünk.
  4. Elkeverjük a lisztet a szódabikarbónával és az aszkorbinsavval, majd hozzáadjuk a tojás sárgájához.
  5. Hozzáöntjük az almaecetet, a darált diót, és a zsiradékot, valamint a felvert tojáshab felét és robotgéppel alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges lazítani a tésztát, kevés vizet adhatunk hozzá.
  6. A tojáshab másik felét egy habverővel, laza mozdulatokkal, könnyedén keverjük a tésztához, hogy a hab ne törjön össze.
  7. Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, és egyenletesen elosztjuk rajta egy spatula segítségével.
  8. Végül tűpróbával meggyőződünk arról, hogy a tészta belseje is megsült-e, ha igen, kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk.

Krém

  1. A két tojás sárgáját a darált kókuszvirág cukorral, az eritrittel, a diótej szűrleménnyel és az ízesítőkkel krémmé keverjük, közben hozzáadjuk a zsiradékot is, végül a darált diót és a fekete kávét is.
  2. Legalább fél órára betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen és kenhető legyen.

Csokimáz

  1. A csokimáz összetevőit alacsony hőfokon összefőzzük, majd hagyjuk kihűlni.

Összeállítás

  1. A kész, kihűlt piskótát hosszában kettévágjuk, a krémet kettéosztjuk, majd az egyik lapot megkenjük a krémmel úgy 1 cm vastagságban
  2. Ráhelyezzük a másik lapot és azt is megkenjük a krém második felével.
  3. A tetejére egyenletesen elosztjuk a csokoládémázt, dió darabokkal díszítjük, majd kockákra vágjuk.

Jegyzetek

Kíváncsi vagy milyen készüléket használunk a tejpótlók és szűrlemény készítéséhez? Kattints IDE!

A tejmentesreceptek.hu oldalon található receptek, fotók és további tartalmak felhasználása részben, vagy egészben, kizárólag a Vegital írásos engedélyével történhet. A tartalmak engedély nélküli publikációja jogi következményeket von maga után.

Recept kereső
Legújabb receptek