A dió ital szűrleményéből készült ez a nem mindennapi finomság. Természetesen másik szűrleményt is használhatsz hozzá, tökéletesen működik törökmogyoróval, kesudióval, vagy akár mandulával is.
Isteni desszert, ami akár az ünnepi asztalon is megállja a helyét.
Kettéválasztjuk a tojásokat, külön tálba folyatjuk a fehérjét, egy másikba a sárgáját.
A fehérjéből kemény habot verünk.
Elkeverjük a lisztet a szódabikarbónával és az aszkorbinsavval, majd hozzáadjuk a tojás sárgájához.
Hozzáöntjük az almaecetet, a darált diót, és a zsiradékot, valamint a felvert tojáshab felét és robotgéppel alaposan összedolgozzuk. Ha szükséges lazítani a tésztát, kevés vizet adhatunk hozzá.
A tojáshab másik felét egy habverővel, laza mozdulatokkal, könnyedén keverjük a tésztához, hogy a hab ne törjön össze.
Sütőpapírral bélelt tepsibe öntjük a masszát, és egyenletesen elosztjuk rajta egy spatula segítségével.
Végül tűpróbával meggyőződünk arról, hogy a tészta belseje is megsült-e, ha igen, kivesszük a sütőből és hűlni hagyjuk.
Krém
A két tojás sárgáját a darált kókuszvirág cukorral, az eritrittel, a diótej szűrleménnyel és az ízesítőkkel krémmé keverjük, közben hozzáadjuk a zsiradékot is, végül a darált diót és a fekete kávét is.
Legalább fél órára betesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen és kenhető legyen.
Csokimáz
A csokimáz összetevőit alacsony hőfokon összefőzzük, majd hagyjuk kihűlni.
Összeállítás
A kész, kihűlt piskótát hosszában kettévágjuk, a krémet kettéosztjuk, majd az egyik lapot megkenjük a krémmel úgy 1 cm vastagságban
Ráhelyezzük a másik lapot és azt is megkenjük a krém második felével.
A tetejére egyenletesen elosztjuk a csokoládémázt, dió darabokkal díszítjük, majd kockákra vágjuk.
Jegyzetek
Kíváncsi vagy milyen készüléket használunk a tejpótlók és szűrlemény készítéséhez? Kattints IDE!