Barnamártás
A klasszikus barnamártás napokig készül főként éttermi környezetben, ahol bőven van idő több napig érlelni az ízeket.
Egy gyors változatot készítettünk, ami kevésbé macerás, de aromája nagyon hasonlít az eredetihez. Sültek és grillezett zöldségek fenséges kiegészítője.
Elkészítési idő 10 minutes
Főzési idő 30 minutes
Összes idő 40 minutes
Mennyiség/űrtartalom 1.3 l
Alapanyagok
- 20 g vaj
- 20 g kókuszvirágcukor vagy nádcukor
- 100 g sárgarépa
- 50 g fehér répa
- 20 g zellergumó
- 80 g vöröshagyma
- 100 g alma
- 1 csipetnyi kakukkfű
- 1 csipetnyi bors
- 1 kiskanál mustár
- 3 evőkanál szójaszósz
- 1,5 dl vörösbor
- 1 kiskanál só (mennyiségét meghatározza, hogy a szójaszósz mennyire sós)
- 1 mokkáskanál ételízesítő
- 500 ml zöldség alaplé
Így készítsd!
-
A zöldségeket előkészítjük és kis kockákra vágjuk.
-
Egy serpenyőben felmelegítjük a vajat és megkaramellizáljuk a kókuszvirágcukrot. Nagyon figyeljünk, mert könnyen odakaphat.
-
A megkaramellizált cukorhoz adjuk a zöldségeket és gyakran átforgatva 10 percig pirítjuk.
-
A pirított zöldségeket a vízzel és a vörösborral a Vegital növényi italkészítő tartályába tesszük és elindítjuk a Juice funkciót.
-
Ha lejárt a program, a Smooth funkció segítségével főzzük készre a mártást.
Jegyzetek
*Lehetőség szerint kevésbé sós szójaszószt használjunk. Amennyiben a szójaszósz nagyon sós, akkor ne adjunk hozzá pluszban sót, hanem utólag ízesítsük a kész mártást, amennyiben szükséges.
Ha a mártás nem elég sűrű, utólag keverhetünk hozzá 1 evőkanál rizs-vagy kukoricalisztet.