A kölest előszeretettel használta a magyar konyha a régmúltban, például kásák készítésére. Manapság azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, pedig gazdag rostokban, gluténmentes, és még az ára is kedvező.
A köles egy álgabona, amelyet használhatunk köretként, főételként zöldségekkel, fűszerekkel, pástétomok készítéséhez, köles-körözötthöz, de használható édes ételként is, például túró helyettesítőjeként is.
Ezúttal egy túrógombócra emlékeztető desszert készült.
A recept a Dizájnkonyha és a Vegital együttműködéséből született.
Hozzávalók
- 200 g köles
 - 200 ml víz
 - 450 ml mandulaital
 - 3 evőkanál nádcukor
 - 1 evőkanál citromlé
 - 1 teáskanál vanília kivonat
 - 100 g zsemlemorzsa
 - 1 teáskanál fahéj
 
Így készítsd!
- A Vegán Túrógombóc elkészítéséhez mérjük ki a kölest és tegyük egy főzőedénybe.
 - Adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet, a vaníliát, majd a vizet és a mandulatejet.
 - Keverjük el, majd alacsony hőfokon főzzük addig, amíg a köles teljesen megszívja magát. Gyakran kevergessük, hogy ne kapja le.
 - Ezután egy serpenyőbe tegyünk panírmorzsát és egy kevés fahéjat. Keverés mellett pirítsuk pár percig.
 - Forgassuk meg a vegán gombócokat.
 - Kínálhatjuk lekvárral, friss gyümölcsökkel.
 
								
															
								
								
