A kölest előszeretettel használta a magyar konyha a régmúltban, például kásák készítésére. Manapság azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, pedig gazdag rostokban, gluténmentes, és még az ára is kedvező.
A köles egy álgabona, amelyet használhatunk köretként, főételként zöldségekkel, fűszerekkel, pástétomok készítéséhez, köles-körözötthöz, de használható édes ételként is, például túró helyettesítőjeként is.
Ezúttal egy túrógombócra emlékeztető desszert készült.
A recept a Dizájnkonyha és a Vegital együttműködéséből született.
Alapanyagok
200gköles
200mlvíz
450mlmandulaital
3evőkanálnádcukor
1evőkanálcitromlé
1teáskanálvanília kivonat
100gzsemlemorzsa
1teáskanálfahéj
Így készítsd!
A Vegán Túrógombóc elkészítéséhez mérjük ki a kölest és tegyük egy főzőedénybe.
Adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet, a vaníliát, majd a vizet és a mandulatejet.
Keverjük el, majd alacsony hőfokon főzzük addig, amíg a köles teljesen megszívja magát. Gyakran kevergessük, hogy ne kapja le.
Ezután egy serpenyőbe tegyünk panírmorzsát és egy kevés fahéjat. Keverés mellett pirítsuk pár percig.