Go Back
Print

Vegán kölesgombóc - hamis túrógombóc

A kölest előszeretettel használta a magyar konyha a régmúltban, például kásák készítésére. Manapság azonban hajlamosak vagyunk megfeledkezni róla, pedig gazdag rostokban, gluténmentes, és még az ára is kedvező. A köles egy álgabona, amelyet használhatunk köretként, főételként zöldségekkel, fűszerekkel, pástétomok készítéséhez, köles-körözötthöz, de használható édes ételként is, például túró helyettesítőjeként is. Ezúttal egy túrógombócra emlékeztető desszert készült. A recept a Dizájnkonyha és a Vegital együttműködéséből született.

Ingredients

  • 200 g köles
  • 200 ml víz
  • 450 ml mandulaital
  • 3 evőkanál nádcukor
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 teáskanál vanília kivonat
  • 100 g zsemlemorzsa
  • 1 teáskanál fahéj

Instructions

  • A Vegán Túrógombóc elkészítéséhez mérjük ki a kölest és tegyük egy főzőedénybe.
  • Adjuk hozzá a cukrot, a citromlevet, a vaníliát, majd a vizet és a mandulatejet.
  • Keverjük el, majd alacsony hőfokon főzzük addig, amíg a köles teljesen megszívja magát. Gyakran kevergessük, hogy ne kapja le.
  • Ezután egy serpenyőbe tegyünk panírmorzsát és egy kevés fahéjat. Keverés mellett pirítsuk pár percig.
  • Forgassuk meg a vegán gombócokat.
  • Kínálhatjuk lekvárral, friss gyümölcsökkel.