Korhely lencse saláta
A korhelylevest, vagyis savanyú káposztalevest sokat ismerik, tipikus újévi fogás. Ennek a levesnek az ízvilágát varázsoltuk egy aromás lencsesalátába.
Elkészítési idő 15 minutes
Főzési idő 25 minutes
Összes idő 40 minutes
Mennyiség/űrtartalom 4 fő
Alapanyagok
Saláta hozzávalói:
- 160 g főtt lencse
- 1 szál újhagyma
- 3 szál virsli (lehet vegán is)
- 150 g csiperkegomba
- 1 db sárgarépa (közepes méretű)
- 150 g kelbimbó
- 1 db cukkini (kis méretű)
- 0,5 db káposztafej
- 150 g savanyú káposzta
- 1 kiskanál eritrit
- 1 evőkanál balzsamecet
- 1 kiskanál só
- 1 csipetnyi bors ízlés szerint
Öntet hozzávalói:
- 1,5 dl joghurtpótló (kesu-köles-zabot használtunk)
- 0,5 evőkanál mustár
- 1 evőkanál sörélesztőpehely
- só ízlés szerint
- bors ízlés szerint
Kesu-köles-zab "tejszínpótló" hozzávalói (1,3 literes géphez)
- 60 g köles
- 60 g kesudió
- 20 g zabpehely
- víz a maximum jelzésig
Kesu-köles-zab "joghurt" hozzávalói
- 1 l tejszínpótló
- 1 adagolókanál joghurt baktérium kultúra
- 1 evőkanál cukor
Így készítsd!
-
A virslit felkarikázzuk, aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük. A gombát ugyanígy. A répát felkarikázzuk, a kelbimbót negyedeljük, a cukkinit felkockázzuk és ezeket is lepirítjuk. Fontos, hogy csak picit puhuljanak, inkább piruljanak.
-
Az újhagymát felkarikázzuk, majd marináljuk az ecettel, sóval, pici eritrittel. A káposztát felszeleteljük, lesózzuk. A savanyú káposztát kicsit összeaprítjuk.
-
Az öntet egyik alapanyaga joghurtpótló, amelyhez először főzünk egy tejszínhelyettesítő alapot a Vegital növényi italkészítőben. Ezt az alapot dolgozzuk tovább a fermentálóban, 12 órát erjesztjük Joghurt programon.
-
Az öntet hozzávalóit elegyítjük, majd hozzáadjuk a lepirított zöldségeket, a lencsét, a virslit és a gombát. Alaposan összekeverjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.
Jegyzetek
N.Gréta receptje-téli receptverseny