A korhelylevest, vagyis savanyú káposztalevest sokat ismerik, tipikus újévi fogás. Ennek a levesnek az ízvilágát varázsoltuk egy aromás lencsesalátába.
A virslit felkarikázzuk, aranybarnára pirítjuk, majd félretesszük. A gombát ugyanígy. A répát felkarikázzuk, a kelbimbót negyedeljük, a cukkinit felkockázzuk és ezeket is lepirítjuk.
Fontos, hogy csak picit puhuljanak, inkább piruljanak.
Az újhagymát felkarikázzuk, majd marináljuk az ecettel, sóval, pici eritrittel. A káposztát felszeleteljük, lesózzuk. A savanyú káposztát kicsit összeaprítjuk.
Az öntet egyik alapanyaga joghurtpótló, amelyhez először főzünk egy tejszínhelyettesítő alapot a Vegital növényi italkészítőben. Ezt az alapot dolgozzuk tovább a fermentálóban, 12 órát erjesztjük Joghurt programon.
Az öntet hozzávalóit elegyítjük, majd hozzáadjuk a lepirított zöldségeket, a lencsét, a virslit és a gombát.
Alaposan összekeverjük. Fogyasztásig hűtőben tároljuk.