Előkészítés | 5 perc |
Program idő/főzés | 25 perc |
Mennyiség |
l
|
Hozzávalók
- 5 g ibolyavirág
- 200 g szeder
- 150 g eritrit
- 500 ml víz
- 15 g pektin (utólag turmixoljuk hozzá)
Hozzávalók
|
Elkészítés
- Az összetevőket a Vegital növényi italkészítő tartályába tesszük a pektin kivételével.
- Először összeturmixoljuk a Juice funkcióval, majd elindítjuk a Jam programot.
- A program végeztével a kész gyümölcsitalt le lehet szűrni, ha valaki nem szereti az apró magokat. Ebben a fázisban az eredmény még igen híg, a pektin fogja megadni a lekvár sűrűségét.
- A még meleg italhoz hozzákeverjük a pektint, majd összeturmixoljuk a Juice programmal.
- Hűlés során tovább sűrűsödik. A pektin mennyisége egyéni ízlés szerint változtatható. *A lent leírt hideg tányér próba meghatározza majd, hogy kell-e még hozzá pektin.
- A kész dzsemet tegyük csírátlanított üvegekbe, zárjuk le, fordítsuk fejre és hagyjuk dunsztban kihűlni.
Megjegyzés
Fontos tudni:
- A gyümölcs keménysége/puhasága, lé és cukortartalma eltérő lehet, így a víz, az eritrit és a pektin adagolásakor tekintettel kell lenni az aktuális alapanyag tulajdonságaira!
- *A lekvár végleges sűrűségét úgy tudjuk ellenőrizni, hogy még az üvegbe töltés előtt egy hideg tányér szélére cseppentünk egy kiskanálnyi mennyiséget a forró lekvárból. Amikor kihűl, érzékelhetővé válik a várható végleges állag és íz.
- A pektin a növényekben, főleg a gyümölcsökben található, nem cukorszerű poliszacharid, egy emészthetetlen növényi rost. A pektin csak zselésíti a lekvárt anélkül, hogy az ízét befolyásolná.