Eperdzsem

Recept nyomtatása
Eper dzsem
Az eper a tavasz első gyümölcsei között szerepel. Ha szeretnénk a hideg időkre is megőrizni finom ízét, érdemes pár üveg lekvárt, dzsemet főzni belőle. A Vegital növényi italkészítőiben pillanatok alatt varázsolhatunk finom gyümölcsdzsemeket a kamra polcaira.
Előkészítés 15 perc
Program idő/főzés 30 perc
Pihentetés 24 óra dunsztolás
Mennyiség
l
Hozzávalók
Előkészítés 15 perc
Program idő/főzés 30 perc
Pihentetés 24 óra dunsztolás
Mennyiség
l
Hozzávalók
Elkészítés
  1. A 10%-os ecetet oszlassuk el a Vegital növényi italkészítő tartály alján. (Ezzel megelőzhetjük a letapadást.)
  2. Az epret mossuk meg, csumázzuk ki, daraboljuk fel, majd tegyük a Vegital növényi italkészítőbe a vízzel együtt.
  3. Miután ez a két hozzávaló a tartályban van, daráljuk össze az egészet a Fruit Juice/Blend programmal. Ha ez lejárt, indítsuk el a Jam/Baby food/Corn Juice funkciót (készülékenként eltérő lehet a program).
  4. A főző program végén ne lepődjünk meg, mivel vizet adtunk a gyümölcshöz a végeredmény meglehetősen híg, ezért van szükség a pektinre. Az eritritben keverjük el a pektint, majd oszlassuk el a lekvárban és a Juice vagy Blend programmal, esetleg botmixerrel daráljuk hozzá, hogy alaposan elegyedjen, és csomómentes legyen. *A lent leírt hideg tányér próba meghatározza majd, hogy kell-e még hozzá pektin.
  5. A kész dzsemet tegyük csírátlanított üvegekbe, zárjuk le, fordítsuk fejre és hagyjuk dunsztban kihűlni.
Megjegyzés

Fontos tudni:
A gyümölcs keménysége/puhasága, lé és cukortartalma eltérő lehet, így a víz, az eritrit és a pektin adagolásakor tekintettel kell lenni az aktuális alapanyag tulajdonságaira!

*A lekvár végleges sűrűségét úgy tudjuk ellenőrizni, hogy még az üvegbe töltés előtt egy hideg tányér szélére cseppentünk egy kiskanálnyi mennyiséget a forró lekvárból. Amikor kihűl, érzékelhetővé válik a várható végleges állag és íz.

A pektin a növényekben, főleg a gyümölcsökben található, nem cukorszerű poliszacharid, egy emészthetetlen növényi rost.  A pektin csak zselésíti a lekvárt anélkül, hogy az ízét befolyásolná.

A tejmentesreceptek.hu oldalon található receptek, fotók és további tartalmak felhasználása részben, vagy egészben, kizárólag a Vegital írásos engedélyével történhet. A tartalmak engedély nélküli publikációja jogi következményeket von maga után.

Recept kereső
Legújabb receptek